Peti dan devetnice svetom Franji

FRANJO I OPRAŠTANJE

Prije početka molitve saberimo se, zazovimo Duha Svetoga i prekrižimo se.

Nakana: Gospodine, uči nas da budemo milosrdni poput Tebe – da opraštamo drugima kako Ti opraštaš nama.

Iz Franjina Drugog pisma vjernicima

„Moramo ljubiti neprijatelje svoje i činiti dobro onima koji nas mrze (usp. Mt 5,44; Lk 6,27). Moramo opsluživati zapovijedi i savjete Gospodina našega Isusa Krista. Moramo se također odreći samih sebe i svoje tijelo staviti u jaram služenja i svete poslušnosti, kako je svatko obećao Gospodinu. A nijedan se čovjek ne mora pod poslušnost pokoriti nekome u onome čime se čini pogreška ili grijeh.“


Sveti Franjo, serafski oče naš,

jako si ljubio Sveto pismo, pažljivo si slušao riječi što izlaze iz Božjih usta. U dijelu drugoga pisma koje danas čitamo podsjećaš nas da opraštamo. Na to nas podsjećaš riječima evanđelja. Ako stvarno ljubimo svoje neprijatelje, onda ćemo im i činiti dobro. Ako smo nekom stvarno oprostili, onda ćemo mu činiti dobro. Komu trebam oprostiti?

Trebam oprostiti sebi. Ako sebi ne mogu oprostiti, osobi za koju mogu smisliti najviše izlika i osobi koju mogu najviše braniti od suda, kako ću drugom? Ako sebi ne činim dobro, kako ću drugom činiti dobro? Ako ne volim sebe, kako ću voljeti drugoga, i ako ne volim svoje prijatelje, kako ću onda voljeti svoje neprijatelje ili one koji me mrze? Zato danas odlučujem oprostiti sebi jer mi je Gospodin oprostio. Ako Bog, tako velik i savršen, može oprostiti meni bijednom grešniku, tko sam ja da isto to ne činim? Moram slijediti Isusov primjer, moram slijediti i Franju. Ako slijedim Franju, slijedim i Isusa. Što je Franjo ako ne Isusov sljedbenik? Franjo slijedi Isusa živeći tako kako je On živio. Ako je Franjo bio veseo, ako je bio odlučan, ako je bio usredotočen na Božju volju, sigurno nije dugo vremena žalio za nepravdom koju je učinio ili koja mu je učinjena. Nije na to trošio svoje vrijeme. Oprostit ću sebi, služiti Bogu u slobodi od samosažaljenja. Oprostit ću sebi i biti milosrdan poput Tebe, Gospodine.

Oprostit ću drugima. Kada me netko koga volim povrijedi, boli, peče. Ali svejedno mu udjeljujem oprost. Zašto? Zato što volim tu osobu. A moji neprijatelji? Što s onima kojima idem na živce? Što s onima koji me mrze? Trebam li njima oprostiti? Isus nas uči da ljubimo svoje neprijatelje. Ako ih ljubimo, ako ih stvarno ljubimo, trebamo im opraštati. Bog je njima oprostio nepravdu koju nama čine. Trebamo i mi njima oprostiti nepravdu koju nam čine. Trebamo se odreći samih sebe i slijediti savjete Isusa Krista (kao što si ti, Franjo, napisao u današnjem odlomku iz Drugog pisma vjernicima). Isto tako, ne smijemo samo trpjeti nepravdu, opraštati i šutjeti. Ako ti netko čini nepravdu, reci mu. Reci mu, ali oprosti mu unatoč odgovoru. Osveta? Osveta mi ne treba, ne treba ju ni moj neprijatelj; moj neprijatelj treba oprost. Oprost je ono što mu trebam dati ako stvarno slijedim Isusov savjet. Pravda? Često kažemo da je pravedno da nekomu uzvratimo. Ali ne trebam činiti što mislim da je pravedno, nego što Isus kaže, trebam činiti Božju volju. Trebam biti milosrdan. Trebamo opraštati jedni drugima.

Dragi Franjo, nadam se da ćeš se zalagati za nas kod Gospodina. Hvala ti na tvojim riječima. Upućuju me prema Onomu koji je put, istina i život.


Svemogući, vječni, pravedni i milosrdni Bože, daj nama bijednima da poradi tebe uvijek činimo ono što znamo da ti želiš i da uvijek želimo što je tebi milo. Daj da unutra očišćeni, unutra rasvijetljeni i Duhom Svetim raspaljeni mognemo slijediti stope tvoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista i jedino po tvojoj milosti doći k tebi, Svevišnji, koji u savršenu Trojstvu i jednostavnu Jedinstvu živiš i kraljuješ i slavan si, Bog svemogući u sve vijeke vjekova. Amen. (molitva svetog Franje)

Litanije svetog Franje

Gospodine, smiluj se
Kriste, smiluj se
Gospodine, smiluj se
Kriste, čuj nas
Kriste, usliši nas
Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!
Sine otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože

Sveta Marijo, bez grijeha istočnoga začeta, moli za nas!
Sveta Marijo, zagovornice Franjevačkog reda,

Sveti Franjo Serafski, moli za nas!
Sveti Franjo, mudri Oče,
Sveti Franjo, utemeljitelju i vođo triju redova
Sveti Franjo, patrijarho ubogih,
Sveti Franjo, preziratelju svijeta,
Sveti Franjo, uzore pokore,
Sveti Franjo, nadvladatelju opačina,
Sveti Franjo, ljubitelju siromaštva,
Sveti Franjo, sjajno ogledalo čistoće,
Sveti Franjo, učitelju pokornosti,
Sveti Franjo, uzore poniznosti,
Sveti Franjo, primjere krotkosti,
Sveti Franjo, uzore ljubavi prema bližnjemu,
Sveti Franjo, anđele mira,
Sveti Franjo, revni sljedbeniče Isusa Krista,
Sveti Franjo, milostima bogati Oče,
Sveti Franjo, katolički i posve apostolski mužu,
Sveti Franjo, hrabri borče Kristov,
Sveti Franjo, glasniče Velikoga Kralja,
Sveti Franjo, stupe svete Crkve,
Sveti Franjo, branitelju vjere,
Sveti Franjo, potporo slabih,
Sveti Franjo, stazo zalutalih,
Sveti Franjo, vjerovjesniče nevjernika,
Sveti Franjo, pomoćniče bolesnih,
Sveti Franjo, poslužitelju gubavih,
Sveti Franjo, uskrisitelju mrtvih,
Sveti Franjo, mučeniče željom,
Sveti Franjo, ranama Isusovim urešeni prijatelju Božji,
Sveti Franjo, prava sliko raspetoga Krista,
Sveti Franjo, gorući serafe ljubavi,
Sveti Franjo, naš jaki zagovorniče kod Boga

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
smiluj nam se Gospodine!

Bog ga je proslavio u svome puku
–I udijelio mu blagoslov sviju naroda.

Pomolimo se: Bože, koji si se udostojao na putu nasljedovanja svoga Sina dati nam svetoga oca Franju za vođu i učitelja, dopusti milostivo da mi koji slavimo njegovu uspomenu zaslužimo biti dionicima i njegove slave na nebu. Po istom Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Sveti Franjo, naš serafski oče, moli za nas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)