„I Riječ je tijelom postala“

Iako je svetkovina Blagovijesti ili Navještenja Gospodinova (lat. Annuntiatio Domini) devet mjeseci prije Božića (lat. Sollemnitas in nativitate Domini), ne možemo slaviti jedno, odnosno Božić, a da ne razumijemo što se dogodilo prije Kristova rođenja. Obje su svetkovine čvrsto povezane, mislim da ne moram objašnjavati zašto.

Što se zapravo slavi na svetkovinu Blagovijesti? Slavi se poruka koju je arkanđeo Gabrijel objavio Blaženoj Djevici Mariji: da je izabrana za Majku Božju (lat. Dei Genitrix). Kad joj se ukazao arkanđeo Gabrijel, Presveta Djevica Marija bila je u Nazaretu, gradu u Galileji. Obratio joj se riječima kojima ju mi danas svakodnevno pozdravljamo: „Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!“ (Lk 1, 28) Na riječi arkanđela Gabrijela Djevica se Marija uplašila jer je čula pozdrav s novim i nagrađivanim titulama kojih se smatrala nedostojnim

Na poruku arkanđela Bogorodica je posebno pokazala divnu čistoću, duboku poniznost te savršenu vjeru i poslušnost. Presveta Djevica Marija svojom je brigom za očuvanjem djevičanstva otkrila svoju veliku ljubav prema čistoći, brigu koju je pokazala kada je čula da je određena za dostojanstvo Majke Božje. Svoju duboku poniznost pokazala je riječima: „Evo službenice Gospodnje!“ (Lk 1, 38) Ove je riječi izgovorila dok je postajala Majkom Božjom. Vjeru i poslušnost pokazala je rekavši: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38)

U istom trenutku kada je Presveta Djevica Marija pristala biti Majkom Božjom, Druga Osoba Presvetoga Trojstva postala je tijelo u njezinoj utrobi, djelovanjem Duha Svetoga uzela je tijelo i dušu kao što ih i mi imamo.

Od Blažene Djevice Marije možemo naučiti sljedeće: prvo trebamo, posebno djevice, cijeniti blago djevičanstva. Nadalje svi se trebamo s velikom čistoćom i poniznosti pripremiti na primanje Isusa Krista u Presvetoj Pričesti kao što je Majka Božja u čistoći primila Božjega Sina u svoju utrobu. I zadnje što od nje možemo naučiti je da se trebamo dragovoljno pokoriti Božjoj volji.

Ono što je Bogorodica učinila na dan Blagovijesti potiče nas na tri stvari: da se s dubokim poštovanjem klanjamo Riječi koja je tijelom postala za naše spasenje i zahvaljujemo joj za tako veliko dobročinstvo, da hvalimo Blaženu Djevicu Mariju zbog dostojanstva koje joj je darovano kao Majci Božjoj i častimo ju kao našu Majku i Odvjetnicu te da odlučimo uvijek moliti Zdravo, Marijo s velikim poštovanjem i odanošću.

 

Filip Šimić, Frama Beč


naslovna fotografija: Mihael Pakrac, Frama Varaždin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)