Antunovo u Zagrebačkom područnom bratstvu

Svake se godine mnogi framaši na različite načine uključuju u proslavu spomendana svetog Antuna Padovanskog. Sveti Antun bio je franjevac, ali i svetac svega svijeta, a posebno se štuje i u našoj domovini. U nastavku vam donosimo nekoliko svjedočanstava framaša Zagrebačkog područnog bratstva koji su na različite načine sudjelovali u proslavi Antunova, a na poveznici možete pročitati kako se osam dana prije Antunova održao Antunovski hod u Zagrebu.


Frama Bjelovar

Otkada znam za sebe Antunovo je poseban dan u godini za nas i našu župu. Taj dan se odvaja samo za pomoć i rad u samostanu, pa je tako bilo i ove godine. Okupili smo se u pet sati ujutro te počeli pripremati štandove sa suvenirima i svijećama, blagoslovljenom vodom, upisom misa itd. Okupilo nas se dvadesetak framaša i svatko je imao svoj posao, koji smo naravno svi zajedno obavljali. Cijeli dan ispunjen je zezanjem i druženjem i zapravo se mi svi zajedno samo još više povezujemo. Povežemo se s ljudima s kojima završimo na štandu ili dijeleći vodu ispovjednicima ili pjevajući i čitajući na misama, a nikada nismo mislili da ćemo se tako s njima sprijateljiti. Iskustvo Antunova će uvijek ostaviti poseban trag u mome srcu jer je to zaista posebno iskustvo za svakoga od nas. Mir i dobro!

Eva Vuković, Frama Bjelovar

Frama Zagreb – Sveti Duh

Na sam dan Antunova održavala su se mnogobrojna misna slavlja, kako bi svi imali priliku doći i sudjelovati. Blagoslov djece i ljiljana obavio se uz pjesmu i mnogo dječjeg smijeha i razigranosti. Misno slavlje u 19 sati predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup, koji se prisjetio nemilih događaja s potresom u Zagrebu i Sisku i pri tom iskoristio priliku da zahvali svim volonterima i ljudima koji su na bilo koji način pomogli. Večernje slavlje se izravno prenosilo na HKR-u i Laudato televiziji.

Osim dobre hrane i tradicionalnih misnih slavlja i običaja, u dvorištu crkve nalazili su se i brojni štandovi s mnogim različitim proizvodima. Jedni od najupečatljivijih sigurno su bili štand Veritas, koji su imali veliku ponudu svojih izdanih knjiga po prigodnim cijenama, te štand Frame Sveti Duh, bratstva mladih koji su u svojoj ponudi imali mnoštvo ručno rađenih predmeta, od kojih su favoriti posjetitelja sigurno bile krunice sv. Antuna i magneti s citatima. Također posjetitelji su mogli donirati i za nove crkvene orgulje.

Sveti Antun, Svetac Svega Svijeta, s razlogom se časti po čitavom svijetu. Ipak ovo svetište, župa sv. Antuna Padovanskog, to svake godine, obilježi na poseban i dostojanstven način. Ako do sad niste, preporučujemo da posjetite crkvu, pogledate divnu fresku iza oltara i usput se pomolite uz relikviju sv. Antuna, zahvalite ili zatražite za pomoć. Sveti Antun vas sluša i kad nije Antunovo. Svim posjetiteljima želimo od srca zahvaliti i nadamo se da uživali u svemu pripremljenom. Naravno, svi ste pozvani i dogodine na proslavu blagdana sv. Antuna! Mir i dobro!

Iva Putica, Frama Zagreb – Sveti Duh

Frama Karlovac

Uoči Antunova odlučili smo napravi malu akciju izrade sirupa od bazge i koprive. Zbog trenutne situacije koja vlada u frami članovi vijeća Karlovac odlučili su sami pokrenuti akciju. Tijekom jednog popodneva otišli smo u berbu, a akcija je trajala do kasnih noćnih sati.
Tijekom nedjelje održan je Sajam svetog Antuna gdje su se mogli kupiti proizvodi lokalnih OPG-ova a uz njih je i Frama Karlovac prodavala svoje domaće sokove. Naše Antunovo je završilo procesijom i završnim blagoslovom fra Franje Vuka.

Marta i Pia Miloš, Frama Karlovac

Frama Virovitica

Budući da je sveti Antun Padovanski jedan od omiljenih crkvenih svetaca, te ga vjernici u našem kraju posebno štuju, a mi framaši ga volimo, posebno zato što je zaštitnik djece i mladih, organizirali smo se i odučili nešto izraditi za štand koji je dio tradicijskih običaja u našoj župi. „Riječ je živa kad život govori. Zato neka prestanu riječi, a neka govore djela. Prepuni smo riječi, prazni djelima“ – rekao je dragi nam svetac, a mi smo ga poslušali i riječi pretvorili u djela. Na susretima Frame, izrađivali smo narukvice na poticaj našeg duhovnog asistenta, fra Marina, te smo iste po simboličnoj cijeni prodavali na štandu.  Unatoč ranom ustajanju, suncu koje je grijalo čitav dan, vrijeme nam je proletjelo uz puno smijeha, slušanja vjernika koji su rado s nama dijelili što za njih znači sv. Ante. Sve nas je to skupa  još više obogatilo. Izmjenjivali smo se na misama i na štandu, molili, pjevali i baš se duhovno napunili. Na kraju dana, procesijom ulicama grada i svečanom svetom misom zaokružili smo još jedan divan dan, od Boga nam dan. Zahvalna i radosna srca s novim poticajima i idejama, zaključili smo dan u nadi da će nas nagodinu biti još više mladih, koji će se pridružiti našoj veseloj zajednici.

Lana Balogović, Frama Virovitica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)