FOTO: I. međupodručni duhovni kapitul Zagrebačkog i Osječkoga područnog bratstva i obećanja Frame Virovitica

U Virovitici je od 18. listopada do 20. listopada godine održan 1. međupodručni duhovni kapitul Osječkog i Zagrebačkoga područnog bratstva Frame, tzv. ZOP kapitul, pod geslom “Nego sve im bijaše zajedničko!” (Dj 4, 32) u kojemu je sudjelovalo oko 200 framaša iz oba područja. Sve je započelo okupljanjem u virovitičkoj palači nakon čega je uslijedio rad u skupinama, sveta misa i večernji program – klanjanje u župnoj crkvi Svetog Roka.

U subotu ujutro nam je predavanje držala s. Mirjam te nam je progovorila o bogatstvu, individualnosti i slobodi koje su zastupljene u današnjem svijetu. Zatim smo imali rad u skupinama i ručak. Tijekom slobodnog vremena nekolicina framaša odsvirala je himnu Frame na virovitičkom glazbenom mostu.

Popodnevno pokorničko bogoslužje služio je fra Filip Pušić, OFMConv. Na zanimljiv način, s posudom i kamenjem, nam je prikazao kako nas grijesi pritišću te od težine se lomimo i time nas potaknuo na sakrament ispovijedi.

Nakon slavljenja euharistije i večere uslijedio je večernji program. Kazalište Virovitica posjetili su Matej Sunara i Marin Periš, jedni od glavnih lica Božanstvene komedije. Druženje, pjesma i ples nastavili su se do poslije ponoći te su framaši raspjevana srca otišli na počinak.

U nedjelju, 20. listopada, u sklopu svečane svete mise u 10:30, koja je ujedno bila i završna euharistija, održana su obećanja Frame Virovitica. Slavlje su predvodili fra Vedran Kos, mjesni duhovni asistent Frame Virovitica i fra Filip Đurđević, nacionalni i područni duhovni asistent Frame, a tu su bili i fra Miljenko Vrabec, OFMCap., fra Filip Pušić, OFMConv., također nacionalni duhovni asistenti Frame.

Prisutni su bili i đakoni fra David Sedlar iz Bjelovara, fra Ivica Janjić iz Našica te bogoslovi fra Mislav Lukačević i Virovitičanin fra Ivan Bogati. Propovijed držao je fra Filip Đurđević koji je svoje prve franjevačke korake napravio u virovitičkoj Frami.

Pred župnom zajednicom i braćom i sestrama s oba područja devetero virovitičkih framaša obnovilo je svoje krsne zavjete te dalo ili obnovilo obećanja življenja Evanđelja u bratstvu Franjevačke mladeži.

Prije završnog blagoslova područni predsjednici Paula Stier i Petar Škrobo uručili su Ivici Kirinu, gradonačelniku Virovitice, i Marijani Novak Stanić, ravnateljici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, znak zahvale za omogućen boravak kroz ta tri dana.

Nacionalna predsjednica Frame Ana Matić našem mjesnom bratstvu uručila je sliku s otiscima prstiju framaša koji su prisustvovali kapitulu u obliku crkve Svetog Roka i dvorca Pejačević, simbola Virovitice.

Po završetku euharistijskog slavlja framaši su se okupili na mostu ispred Dvorca Pejačević i otpjevali i otplesali himnu Frame “Pođimo zajedno”. Budući da svako područje ima svoju verziju plesa, u dva reda su se složili tako da je svako područje plesalo svoj ples, a pjevalo istu pjesmu. Uslijedio je ručak i polazak kućama.

Kao što je fra Filip Đurđević tijekom duhovnog kapitula nekoliko puta rekao: “Virovitica je mjesto gdje se susreću i ljube kaj i što”, a virovitički dvorac okružen je mostovima te vjerujemo kako smo i mi sagradili još jedan most između područnih bratstava. Ovakav međupodručni susret bio je predivna prilika za upoznati braću i sestre iz susjednog područja. Iako se razlikujemo u mnogo toga, ipak nas povezuje Krist i serafski otac Franjo.

Dorotea Kožnjak, Frama Virovitica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)