FOTO: Nacionalno vijeće na VIII. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH

VIII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame u Bosni i Hercegovini održao se od 15. do 17. ožujka u konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom. Geslo ovogodišnjeg seminara je bilo: “Nastavite punim srcem: Bog vas želi za svog apostola”.

Kako je to već postala tradicija, i na ovaj nacionalni susret Frame BiH pozvano je Nacionalno vijeće Frame Hrvatska, pa su se tako, uz mene, susretu odazvali Ana, Margareta i Ivan.

Došavši u Visoko, stigli smo na jutarnju molitvu časoslova nakon koje je slijedio doručak. Za vrijeme doručka smo bili upućeni u jučerašnja događanja pa smo saznali da je susret započeo pobožnošću križnog puta iza koje je uslijedila sveta misa koju je predvodio fra Domagoj Šimić, nacionalni duhovni asistent Frame BiH.

Program je započeo uvodnim pozdravima Doris Trogrlić, nacionalne predsjednice, Ana-Marije Marijanović, nacionalne voditeljice formacije i fra Domagoja. Nakon toga slijedila je podjela framaša po grupama. Večer je završena klanjanjem pred Presvetim.

Nakon što smo se okrijepili, popričali te se upoznali s programom, usljedilo je predavanje Monike Brzica, područne voditeljice formacije Frame Hercegovina, s temom “Uloga i poslanje voditelja formacije”. Monika je u svome predavanju jednostavno objasnila što je zapravo formacija te što bi jedan voditelj formacije morao raditi u brastvu, a nakon njezinog predavanja uslijedio je rad po grupama kojih je, u skladu sa samim geslom susreta, bilo upravo 12.

Animatori su grupe usmjeravali na razgovor o problemima na koje nailaze u svojim bratstvima i pronalazak mogućih konkretnih rješenja za te probleme. Osobno mi je bilo jako zanimljivo slušati što framaši u grupi imaju za reći jer Frama u BiH se u nekim stvarima razlikuje od Frame u Hrvatskoj, a onaj najvidljiviji je upravo brojnost. Iako mi u Hrvatskoj imamo veći broj bratstava, Frama BiH ima više framaša, te me jako zanimalo kako se pojedina bratstva nose s velikom brojnošću.

Nakon rada po grupama uslijedio je ručak te slobodno vrijeme koje smo proveli s našim domaćinima. Nakon divno provedenoga slobodnog vremena uslijedilo se drugo predavanje koje je vodila Ana-Marija Marijanović s temom: “Razdoblje produbljivanja poziva”. Ana-Marija je istaknula kako su upravo voditelji formacije “nosivi stupovi” svakog bratstva te da oni služe ostalim framašima da prodube svoj poziv.

Ponovno je uslijedio rad po grupama gdje smo morali osmisliti temu jednog framaškog susreta, svaka grupa drugačije, kako im je već zadano. Susret su morali provući kroz tri dimenzije, a to su: ljudska, kršćanska i franjevačka.

Da budem iskren, dugo mi je trebalo da pohvatam konce jer se s nečim takvim prvi put susrećem, ali srećom, cure iz grupe su bile strpljive sa mnom. Nakon pomno osmišljenog susreta uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Nakon mise morali smo naše osmišljene susrete ukratko i predstaviti ostalim grupama. Na kraju ovog dugog dana mogli smo se opustiti uz veselu večer, sve smo zaključili večernjom molitvom časoslova. Koliko sam se radovao cijeloga ovoga dana, toliko sam se radovao i počinku jer suboti je ipak prethodila noć provedena u autobusu.

Nedjeljno jutro započelo je kao i dva prethodna – jutarnjom molitvom časoslova te doučkom. Posebno kod ovog nedjeljnog doručka jest to da je na ovome seminaru to bio prvi obrok koji je sadržavao meso. Naime, framaši su se odlučili na post i nemrs tijekom seminara, a kako je nedjelja slavljenički dan, ona se od posta izuzima.

Valentina Gluvić i Goran Marković, bivši framaši, a danas članovi Franjevačkoga svjetovnog reda, održali su nam zadnje predavanje. Govorili su nam o svome putu u Frami te kako oni žive Evanđelje u svakodnevnici. Uslijedila je evaluacija susreta i sveta misa te ručak s kojim je susret službeno završio.

Osobno me jako zadivilo to što su neki učenici iselili iz sobe te spavali na madracima u drugim sobama samo kako bismo mi imali gdje spavati. Za takve učenike Ana i Margareta ostavile su pismo zahvale, a kad smo se mi već vratili u Lijepu Našu, dobile su i odgovor od tih učenica. One su također framašice te su izrazile želju da se što prije upoznaju. Upravo se bliži jedna prilika, a to je II. nacionalni susret Frame BiH u Vitezu od 3. do 5. svibnja pod geslom “Bit ćete mi svjedoci”.

Zahvalan Gospodinu koji nam je omogućio ovo divno iskustvo, uistinu vjerujem da je upravo On htio da mi budemo ovaj vikend s braćom i sestrama iz Bosne i Hercegovine. Naravno, veliko hvala Nacionalnom vijeću te podrućnim vijećima Bosne Srebrene i Hercegovine što su se potrudili i organizirali ovako predivan susret te nas pozvali da i mi sudjelujemo.

Hvala i na poklonima koje ste nam dali, uspjeli smo prijeći granicu s njima! Nadam se da će se i naši pokloni iskoristiti, ali zaista, oni su ništa prema onim plodovima koje berem pišući ovaj izvještaj. Nadam se da će ovakvih susreta još biti te da će i ljudi koji dolaze iza nas moći brati ovakve plodove.

Dominik Vučemil, Frama Rijeka – Krnjevo, nacionalni blagajnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)