FOTO: Duhovna obnova i obećanja Frame Rijeka-Trsat

“Evo me!” Vikend od 9. do 11. studenoga mi, trsatski framaši, proveli smo u Klenovici, prisjećajući se i učeći o zajedništvu u bratstvu.

Duhovna obnova započela je svetom misom i molitvom franjevačke krunice. Kasnije smo razmišljali o ljudskim vrlinama i o tome kakvi smo mi. Dan je završio pjesmom i druženjem do dugo u noć.

Subotnje sunce pozdravili smo molitvom. Nakon doručka, časna sestra Mirjam naučila nas je da zajedništvo u bratstvu ne možemo živjeti dok ga ne doživimo u Euharistiji, najvećim zajedništvom s Bogom i ljudima! Otajstvo naše vjere razmatrali smo sve do popodnevnog slavlja. U Euharistiji svatko od nas postaje živa žrtva s Kristom koju je nemoguće razdvojiti.

Razgovarajući o našim tjeskobama i teškoćama, shvatili smo da smo svi jedni drugima potrebni za život u punoj radosti. Slijedila je ispovijed i sveta misa tijekom koje smo obnovili krsna obećanja i zahvalili Bogu na ljubavi i strpljivosti.

Nakon večere, Mirjam nas je naučila da smo mi uvijek u poziciji iz koje trebamo bližnjima opraštati 70 puta, a oni nama sedam jer nama Krist oprašta i iscjeljuje naše rane svaki dan, bez prestanka. Cjelonoćnim klanjanjem osluškvali smo Božji glas za nas, molili jedni za druge i u glasnoj tišini pripremili srca za najvažniji događaj svake franjevačke obitelji, obećanja Franjevačke mladeži!

U nedjelju nas je naš duhovni asistent, fra Tomislav Faletar, naučio da moramo biti odgovorni za sve što nam je Bog u životu darovao, ono što nam se kod nas samih sviđa, ali i za ono čega bismo se odrekli i sakrili od sebe i drugih. Nakon mise, slavljene u zajedništvu sa župljanima Klenovice, i ručka, sabrali smo dojmove vikenda i uputili se kućama.

Duhovna obnova vrijeme je razmatranja, osluškivanja osobnog i zajedničkog života u bratstvu, ali i borbe dobra i zla u našim životima. Obilje blagoslova i snage primila sam tijekom tri dana iskrenog zajedništva i ljubavi Boga prema čovjeku i čovjeka prema čovjeku.

Došao je i taj 24. studenoga, subota, kada je nas osmero, u Svetištu Majke Božje Trsatske, obnovilo snagu svoga “Evo me”, a šestero novih mladih ljudi prvi se puta odazvalo Gospodinovu pozivu i postalo radnicima Njegove žetve u svijetu.

Velika je milost i odgovornost biti dio živoga Boga, udovi Krista Spasitelja, slijedeći jednog unikatnog čovjeka, čovjeka koji je bio svoj i zato smo mi danas njegovi – svetog Franju Asiškog!

On se nikada nije brinuo za svoje tijelo, hranio je uvijek prvo dušu. Sve iza sebe ostavljao je i zaboravljao, a pred sobom tražio lice Krista u Vjetru, Suncu, Mjesecu, Cvijetu, a najjasnije ga je prepoznao u onom najmanjem i najslabijem – bratu čovjeku!

Mi framaši nismo, dakle, svetiji i bolji od ostalih ljudi, naše je poslanje birati, činiti i misliti dobro svaki dan! Biti uvijek tu jedni za druge, a najviše za one koji još ne upoznaše Krista, a potrebni su Njegove ljubavi i topline! Slavlje obećanja uveličali su naši bližnji, prijatelji i braća i sestre s Krnjeva i Žabice. Do kasnih noćnih sati slavili smo Božju pobjedu u našim životima i bratstvu!

Daria Ljevar, Frama Rijeka-Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)