FOTO: Hrvatski framaši gosti na Duhovno-društvenom kapitulu FO-a i Frame Slovenija

Protekli vikend, od petka 12. do nedjelje 14. listopada, troje je naših framaša prisustvovalo na Duhovno-društvenom kapitulu FO-a (Franjevačka djeca) i Franjevačke mladeži u Sloveniji koji se održao u Piranu. Geslo kapitula bilo je: “Brat in svetnik, zgled in priprošnik, naš Frančišek”, što bi na hrvatskom jeziku značilo: “Brat i svetac, primjer i siromašak, naš Franjo”.

Vikend je bio uistinu poseban, sunčan i radostan. Bio je prilika da izađemo izvan okvira i vidimo malo širu sliku Frame te da osjetimo kolika je ljepota biti nasljedovateljima svetog Franje.

Posebno nas se dojmila činjenica da u koju god nepoznatu Framu dođemo, nikad se nećemo osjećati usamljeno ili na bilo koji način neugodno, već ćemo uvijek imati osjećaj kao da smo došli u svoj dom, među svoju braću i sestre. I mislim da je baš u tome ljepota framaštva; ta činjenica da nigdje nisi sam i da su svi framaši uistinu tvoja braća i sestre u Kristu je toliko prekrasna te ispunja srce milošću i radošću.

Program susreta je bio takav da smo u petak došli u Piran, upoznali se s framašima, poslušali katehezu o tome tko je sveti Franjo, molili večernju te smo imali klanjanje pred Presvetim u kojem smo svoje vrijeme posvetili i darovali Bogu. Željeli smo osluškivati što nam želi reći, a mi smo Njemu predali sve brige i probleme te sve ono što nam je bilo na srcu.

Subotu smo započeli molitvom jutarnje, nakon čega smo imali predavanje o Statutu Slovenskoga nacionalnog bratstva, a poslijepodne smo išli na svetu misu koja je bila stvarno posebna. Svaka osoba trebala je dati neku stvar koja je predstavlja te smo sve te stvari stavili u košaru i prinijeli ih kao dar Gospodinu. Nakon mise poslušali smo zanimljivu katehezu fra Jakoba o duhovnosti svetog Franje te smo se i mi prisjetili koliko je Franjo poseban.

Da ne biste mislili da smo samo imali formalne dijelove programa, slobodno vrijeme smo provodili igrajući razne igre, plešući, pjevajući te smo išli u obilazak prekrasnog grada Pirana i uživali smo u zrakama sunca te pogledu u morsko prostranstvo. Osim svega navedenoga, fino smo jeli jer ipak smo mi framaši poznati po dobrom apetitu, a teta i striček kuhar pripremali su preukusna jela te su nas divno ugostili. Cjelokupno gostoprimstvo i organizacija bili su stvarno jako dobri te smo uživali u svakoj točki susreta.

Posebno nas je dirnulo što smo molili svi zajedno – mi na hrvatskom, a oni na slovenskom jeziku – te je to bilo toliko lijepo jer, bez obzira na različitost, molitva je bila jednaka i izrečena iz srca. Uistinu smo Bogu zahvalni što smo imali priliku upoznati svoju braću i sestre iz Slovenije te što smo imali priliku sudjelovati na ovakvom događaju.

Tereza Marković, Frama Split-Gospa od Zdravlja;
Žarko Šaravanja, Frama Zagreb-Kaptol;
Iva Škarica, Frama Zagreb-Siget

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)