FOTO: Nacionalni dan obitelji za OFS i Framu u Zagrebu

Na zagrebačkom Svetom Duhu 28. travnja održao se Nacionalni obiteljski dan za Franjevački svjetovni red i Franjevačku mladež. Tema ovogodišnjeg susreta bila je “Izazov majčinstva i uloga očinstva u obitelji”.

Susret je počeo u 9 sati kada smo se okupili u prostoru uz crkvu svetog Antuna Padovanskog, gdje smo nakon blagoslova svi zajedno doručkovali te se međusobno upoznavali i družili prije početka programa. Program je bio podijeljen posebno za roditelje i posebno za njihovu djecu.

Na predavanjima o izazovima s kojima se susreću obitelji sudjelovali su sestra Helena Brigić, brat Renato Matić te su svjedočanstva života vjere u braku dali sestra Marija Milić i brat Stjepan Lice. Djeca su bila animirana uz pomoć framaša i bogoslova s Kaptola koji su priredili prigodan program.

Tema susreta bila je obitelj, stoga smo s djecom razgovarali o tome kakva obitelj treba biti, koju obitelj iz Biblije poznajemo, koja je najveća obitelj iz Staroga zavjeta i slično te je uistinu bilo lijepo čuti koliko djeca znaju o svojoj vjeri.

Jedan od meni najljepših odgovora na pitanje o obitelji bio je: “Obitelj je puna ljubavi” jer to zaista jest tako. Razgovarali smo i o molitvi i njezinoj važnosti općenito pa tako i u obitelji. Neka djeca su s nama podijelila običaje iz svojih domova, a najljepše mi je bilo čuti kako obitelj jednog dječaka svaku večer zajedno moli krunicu.

Nakon što smo završili s kratkim izlaganjem i razgovorom, podijelili smo djecu u dobne skupine i svaka je skupina dobila kreativni zadatak. Sva su djeca na svoj način osvojila naša srca, a posebno je zanimljiv njihov način razmišljanja, iskrenost i ljepota u jednostavnosti.

Potom su djeca onima koji su bili na predavanju predstavili svoje radove, a to je krunica koju su izradili u različitim bojama i svaku deseticu su namijenili te na plakatu napisali za što mole, jedna desetica je bila za sve obitelji Franjevačkoga svjetovnog reda, jedna za svu djecu svijeta i još su bile tri nakane. Zatim su izradili papirnate kuće u kojima su nacrtali svoju obitelj te papirnatu torbicu s alatom predstavljajući stolarsko zanimanje svetog Josipa.

Susret je završio svetom misom koju je predvodio fra Zvonimir Brusač. Svi prisutni na neki su način pridonijeli misnom slavlju; djeca su ministrirala, framaši su se uključili u čitanja, a neki bogoslovi i OFS-ovci te svi ostali iz klupa su pomogli u pjevanju.

Propovijed je zaista bila lijepa i poticajna. Čuli smo kako je obitelj osnovna i najvažnija stanica ljudskoga društva, ali osim toga ona treba biti stanica evangelizacije. Svatko od nas ima svoje poslanje u svijetu, a pravi primjeri poslanja su sakramenti ženidbe i svetog reda. Kao vjernici poslani smo naviještati Krista raspetoga i njegovo Evanđelje kud god koračamo u životu.

Nakon svete mise su braća i sestre bili pozvani u prostorije samostana na susret u zajedništvu. Ovaj je dan bio poseban i ostat će nam u divnom sjećanju. Bogu hvala na svima koji su se okupili i hvala što je dao da se možemo okupiti i zajedno se radovati. Hvala Mu i na daru obitelji jer je svaka obitelj posebna i dragocjena.

Hvala svima koji su organizirali susret i pomogli u njegovom ostvarenju te se nadamo da će biti još više ovakvih susreta. Sve naše obitelji stavljamo pod moćni zagovor  Blažene Djevice Marije, Kraljice Mira, Kraljice Obitelji, Majke Milosti i svetog Josipa zaštitnika obitelji te pod zagovor svetog Franje i svete Klare.

P.S. Treći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održat će se u Solinu, u rujnu ove godine na temu “Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja”, a IX. svjetski susret obitelji u Dublinu u Republici Irskoj od 22. do 26. kolovoza s temom “Evanđelje obitelji: Radost za svijet”.

Ivana Josipović, OFS Siget i Iva Škarica, Frama Zagreb-Siget

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)