FOTO: Susret Primorsko-istarskoga područnog bratstva Frame

Dana 9. prosinca dvadesetak framaša Primorsko-istarskoga područnog bratstva (Frama Rijeka-Krnjevo, Rijeka-Žabica i Rijeka-Trsat) okupili su se na područnom susretu kako bi učinili djelo ljubavi u ovom svetom vremenu došašća.

Posjetili smo Dom za odgoj djece i mladeži u Rijeci, gdje se nalaze djeca koja su ostavljena, zapostavljena od roditelja ili zbog raznih drugih razloga i trauma u prošlosti smještena u taj dom, te Centar za rehabilitaciju na Brašćinama gdje se nalaze odrasli ljudi s ozbiljnijim mentalnim poremećajima zbog različitih uzroka.

Okupili smo se u 9 sati u Kapucinskom samostanu Gospe Lurdske i tamo izmolili Jutarnju iz Časoslova i preporučili Gospodinu susret, nakon čega smo se podijelili u dvije skupine od kojih je jedna išla posjetiti Dom za odgoj, a druga Centar za rehabilitaciju.

Nakon što smo obišli domove ponovno smo se okupili u samostanu na plenum gdje smo sabirali dojmove i složili se kako ovakve stvari nije na odmet ponavljati na područnoj razini. Zahvalili smo Bogu na uspješnom susretu i preporučili u molitve sve osobe koje smo u tim domovima susreli, koje su korisnici tih domova pa tako i one koji skrbe o njima.

Osobno sam bio u grupi koja je posjetila Dom za odgoj. Kad smo tamo došli, dočekale su nas odgojiteljice koje su taj dan tamo radile i pričale nam o tome od čega se sastoji njihov posao i što one sve i kako moraju podnositi i raditi za tu djecu. Svi koji smo bili tamo shvatili smo da je raditi s tom djecom zbilja poziv, da to ne može svatko i da zaista ta djeca nose velike križeve, ali nose ih i one koje brinu o njima.

Porazgovarali smo i podružili se s korisnicima doma uz grickalice i sok i nadamo se da smo im barem malo pomogli da osjete da su važni, da postoji netko tko ih neće nikada napustiti, a to je Bog. Mada oni o Njemu ne razmišljaju tako puno i na neki način im predstavlja nešto apstraktno, ipak se u njima očituje Božja blizina.

Bog ih nije napustio i On se i dalje svojom očinskom brigom i ljubavlju brine za njih. Jako mi se svidjelo, uvijek iznova nešto novo naučim. Naučim biti zahvalan Bogu na onom što imam, naučim još više moliti za one kojima je to zaista potrebno.

Mir i dobro!

Marko Matić, Frama Rijeka-Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)