FOTO: XXIII. skupština Zagrebačkoga područnog bratstva

zg_skupstina_10-2016_07

“Ne smijemo slušati, a ne činiti ništa. Trebamo imati uši koje čuju i srce koje osjeća. Tko želi biti prvi, neka bude posljednji”, poručio je, između ostalog, fra Josip Ivanović, duhovni asistent (OFMConv.) Zagrebačkoga područnog bratstva Frame, u propovijedi na misnom slavlju tijekom XXIII. skupštine najbrojnijeg područja Hrvatskoga nacionalnog bratstva Frame.

Samostan svetog Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu u petak, 28. te subotu, 29. listopada ugostio je predstavnike mjesnih bratstava koji su analizirali razdoblje od posljednje održane skupštine, razmjenjivali iskustva o životu u radu u njihovim vijećima te bratstvima općenito, tražili rješenja na neke od problema i upoznali se sa svim što ih čeka u predstojećih godinu dana.

Naglasak prvoga dana skupštine, nakon predstavljanja, duhovnog nagovora fra Josipa Ivanovića, izvještaja područnog vijeća, svete mise i klanjanja, stavljen je na rad u skupinama. Sudionici skupštine razgovarali su o važnosti godišnjih obećanja koja framaši daju u svojim bratstvima. Zaključili su kako je potrebno više razmatrati što ta obećanja znače u svakodnevnom životu i stalno ih se prisjećati.

Poslije euharistijskog slavlja u jutro drugog dana skupštine, područni duhovni asistent fra Mijo Šarčević (OFMCap.), prisutnima je održao predavanje o poslušnosti istaknuvši kako se vijećnici ne bi smjeli postavljati iznad bratstva te bi sve probleme trebali rješavati razgovorom oči u oči tražeći pritom volju Božju, a ne provođenje samovolje.

Izmjene i dopune Statuta Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži, koji je u novom formatu nedavno ugledao svjetlo dana, predstavila je bivša članica nacionalnog vijeća, s. Antonija Meštrović (OFS). Predstavnici svih mjesnih bratstava preuzeli su primjerke novog statuta, a čitateljima portala dostupan je u digitalnom obliku ovdje.

Skupština se u završnom dijelu okrenula aktualnom satu razgovaravši o različitim temama i problemima koje se tiču Frame, a na koji su odgovore davali područni vijećnici i sami delegati mjesnih bratstava. Na kraju smo zajednički prošli kroz događaje koji nas očekuju u sljedećih godinu dana:

  • X. seminar za voditelje formacije i XI. škola animatora Zagrebačkoga područnog bratstva Frame (24.-26. veljače 2017.);
  • XXIV. skupština Franjevačke mladeži Zagrebačkoga područnog bratstva (Zagreb-Dubrava, 10.-11. ožujka 2017.);
  • Susret hrvatske katoličke mladeži (Vukovar, 29. travnja – 1. svibnja);
  • XXIII. hod Franjevačke mladeži Zagrebačkoga područnog bratstva (Virovitica – Bjelovar – Asiz, 20.-31. srpnja 2017.);
  • X. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu (Zagrebačko područno bratstvo, 21.-25. kolovoza 2017.);
  • XII. duhovni kapitul Zagrebačkoga područnog bratstva (Klanjec, 22.-24. rujna 2017.);
  • XV. redovna i VIII. izborna skupština Zagrebačkoga područnog bratstva (Zagreb-Kaptol, 27.-28. listopada);
  • slavlja obećanja, izbore i bratske pohode mjesnih bratstava.

Ova je skupština prisutnim predstavnicima mjesnih bratstava mogla dati dobru povratnu informaciju kako diše područje i kako se nositi sa svim izazovima koje nosi njihova služba vijećnika. Vjerujemo da će ih Gospodin pratiti na tom putu, uz zagovor serafskoga oca Franje.

Josip Tolić, OFS/Frama Sesvetska Sopnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)