Čovjek koji je bezgranično opraštao

Foto: L'Osservatore Romano
Foto: L’Osservatore Romano

Mnogi od nas vjeruju da mogu oprostiti velike stvari koje im je netko učinio nažao. Kršćanstvo se uvelike temelji na oprostu u kojem nam je veliki uzor i ideal Isus Krist koji je na svojim plećima podnio sve naše grijehe i umro za nas brutalnom smrću na križu.

Koliko si ti daleko spreman ići kad je u pitanju oprost?

Svjedok možda i najvećeg slučaja javnog oprosta jedan je od najnovijih svetaca Katoličke crkve, papa Ivan Pavao II. koji je smogao snage oprostiti čovjeku koji ga je pokušao – ubiti.

Na početku opće audijencije na Trgu svetog Petra u Vatikanu 13. svibnja 1981. u 17:17 Turčin po imenu Mehmet Ali Ağca ispalio je četiri hica iz pištolja u papu pokušavši ga ubiti. Dva su ga metka pogodila u utrobu i teško ranila, zbog čega su se liječnici satima borili za njegov život.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IfN8UT8zOhk]

“Ne mičite mi smeđi škapular”, prozborio je Ivan Pavao II. dok je nakratko došao svijesti za vrijeme operacije. Majka Božja Fatimska spasila ga je od smrti na obljetnicu posebnog dana upravo za to portugalsko svetište.

“Bih li mogao zaboraviti da se događaj na Trgu svetog Petra zbio na dan i sat kad se, 60 godina prije, Majka Božja prvi put objavila jadnim seljacima u Fátimi? Zbog svega što mi se dogodilo taj dan, osjećao sam neobičnu majčinsku zaštitu i brigu koja se pokazala jačom od smrtonosnog metka”, komentirao je događaj Ivan Pavao II.

Ali Ağca nije uspio pobjeći policiji i završio je u zatvoru. Samo dva mjeseca poslije osuđen je na doživotni zatvor. Papa se polako oporavljao od zadobivenih rana, nepunu godinu potom preživio je i drugi pokušaj atentata baš u Fátimi, gdje ga je jedan čovjek pokušao napasti nožem, no nije uspio.

Samo dvije i pol godine nakon nemilog događaja u Vatikanu, 27. prosinca 1983., Ivan Pavao II. odlučio je posjetiti svog atentatora u zatvoru i reći mu da mu oprašta.

“Ostat će tajna između mene i njega o čemu smo razgovarali. Obraćao sam mu se kao bratu kojem sam oprostio i koji ima moje puno povjerenje”, kazao je tada papa kojemu je na odlasku Ağca poljubio prsten i razvili su veliko prijateljstvo, toliko da je u veljači 2005., u posljednjim danima svečeva života, Turčin poslao pismo papi u kojem mu je poželio što skorije ozdravljenje.

Napadača je zatvor, kao i papina blizina te razgovor uvelike promijenio pa je 2010., nakon gotovo 29 godina iza rešetaka zbog pokušaja ubojstva, pušten iz zatvora u Turskoj, a 2000. pomilovao ga je tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio, upravo na papin zahtjev. Prošle je godine, nedugo nakon proglašenja Ivana Pavla II. svetim, Ağca došao u Vatikan pomoliti se i ostaviti ruže na papin grob.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=A8D-JtJhYcg]

Složit ćemo se da je papa Ivan Pavao II. uistinu bio izniman čovjek i da bi malo tko od nas imao hrabrosti prići čovjeku koji nas je pokušao ubiti i iskreno mu oprostiti. No to je bit naše vjere – slijediti Isusa bez ikakvih kompromisa. Baš kao što je to činio i dragi nam svetac.

Stoga, kad vam se dogodi velika tragedija u životu baš zbog nečije krivice, nemojte biti zlopamtilo. Zamislite što bi se dogodilo da je Isus odlučio okrenuti nam leđa u teškim trenucima zbog onih koji su ga proganjali na križ? A sve je to činio zbog žrtve.

Opraštanje uistinu jest žrtva i neće je svaki čovjek moći podnijeti. No nemoj bježati od takve odgovornosti. Kao vjernik i kršćanin dužan si prihvaćati svakog čovjeka i dati mu novu šansu jer dobro uvijek može nadvladati zlo. I nikada nije kasno da međuljudski odnosi krenu nekim novim, vedrijim stazama. Slijedit će te staze i tvoj život i, u konačnici, vedar će biti i tvoj konačni dolazak pred Gospodina.

Josip Tolić, Frama Sesvetska Sopnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)