Neka bude nešto novo

Mnogi danas misle kako je sve što se događa u svijetu krivnja nekog drugog ili možda zasluga nekog trećeg. Svakodnevno dopuštamo da nam vrijeme prolazi i da se dani jednostavno ponavljaju. Ipak, dođe se do točke u jednom točno određenom trenutku kad se odluči konačno napraviti nešto novo i kad se dogodi nešto bolje i drugačije.

Možda su naša ponovna framaška okupljanja taj povoljni (kairos) trenutak? Ili možda slavlja obećanja koja će mnogi, proslaviti ovih dana pred zajednicom?

Dragi Framaši, zadivio Vas je lik sv. Franje. Odlučili ste poput njega radosno živjeti svoje poslanje, svoj krsni poziv: biti svjetlo u današnjem svijetu. Kako biste to mogli ostvariti spremni ste i javno pred zajednicom izraziti svoju spremnost i obećati kako ćete svoju mladost posvetiti Kristu, služeći mu u svakodnevnom obavljanju svojih dužnosti i posebno u pomaganju onima koji nas okružuju, a koji su potrebiti naše pomoći. Mnogi će od vas obnoviti svoja obećanja, neki prvi put obećati, a neki će tek biti primljeni u bratstvo. Pitam se hoće li obećanja koja ćete javno pred svima izraziti biti poput onih zapovijedi koje su farizeji imali napisane na pergameni i koje su na prsima čuvali misleći da tako Boga ljube? Nadam se da neće biti onih poput mladića koji je jednog dana odlučio promijeniti svijet. Sjeo je za stol i pisao plan promjene svijeta dok je njegova majka kuhala ručak. Mladić je pisao: „Kad bih vidio nekoga kako se utapa smjesta bih skočio spasiti ga. Kad bi se nekom zapalila kuća išao bih je spasiti. U potresu se ne bih uopće uplašio, jurnuo bih pod ruševine da barem nekog spasim. Zatim bih cijeli svoj život utrošio brinući o siromasima…“ U jednom trenutku majka ga zamoli: „Sinko, skoči, molim te, dolje u trgovinu po kruh.“ Mladić spremno odgovori: „Mama, zar ne vidiš kako vani kiša pada i kako je hladno?“ Nemojmo biti poput ovog mladića: imati velike planove, a zaobilaziti ono što svakodnevno treba činiti. Jer Ti si čovjek budućnosti. Na tebi, na svakome od nas je zadatak dati svoj doprinos za boljitak ovog svijeta, za boljitak tvoje župne zajednice, tvojega bratstva.

Najgore je stajati prekriženih ruku i gledati. Mi znamo uzvikivati ŽIVIO MIR, a voditi sve više i više ratova ili ne prihvaćati i pomoći izbjeglicama. Mi vičemo DOLJE DROGA, a sve više trgujemo. Mi se zalažemo protiv TERORIZMA, a sa svojim bližnjim ne razgovaramo. Ako smo tužni zbog tolike mržnje u svijetu, nepravde koja se nanosi nemojmo gubiti nadu već učinimo nešto, makar neku sitnicu. Kada nam se pruži prilika nekome pomoći učinimo to. Ali baš svaki put. Nemojmo odgađati. Tako se nasljeduje sv. Franjo. Čineći male svakodnevne stvari. Živeći u svojem vremenu, a ne za neko drugo vrijeme. Bogu se služi samo ljubeći konkretnog čovjeka. Ljubiti čovjeka znači željeti i činiti dobro, prihvaćajući ga kakav jest: njegove dobre, ali i manje dobre strane. Ljubiti čovjeka znači dopustiti mu da se ostvari.

Život nije nešto statično. Život je u neprestanom nastajanju. Mi imamo pravo biti bolji. Imamo pravo mijenjati se i rasti. Rast se može ostvariti na razne načine. Vi ste odabrali put nasljedovanja sv. Franje. On je za vas ideal kojeg želite nasljedovati. Želim da rastete na tom putu. Želim da svakodnevno činite barem jedan korak naprijed te radosno živite poruku Evanđelja.

12032396_10206799448137679_1060884097_n

1 Comment

  1. …da, učinimo danas nešto dobro – posjetiti bolesnog, nemoćnog, starog, dajmo mu bar jednu bananu, ako ništa nemamo imamo osmjeh i koju minutu… učinimo to danas, jer sutra je dan kada ćemo imati najviše posla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)