Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu: Karitativna djelatnost

Od 24. do 28.8. održan je Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame pod geslom „Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju.” (Rim 15, 7). Treći dan seminara bili smo podijeljeni u radionice u kojima smo posjetili prihvatilište za beskućnike i samostane sestara. Grupa u kojoj sam bila ja posjetila je prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje.”ruze

Franjevački svjetovni red na Trsatu odlučio je pomoći beskućnicima bez obzira na spol, dob, rasu i vjeroispovijest te su 2007. godine otvorili prihvatilište za ljude koji nemaju kamo otići, koji nemaju dom. Prihvatilište se sastoji od dvije spavaonice s trinaest kreveta, kuhinje, dnevnog boravka, kupaonice s wc-om, kapelice, terapijske zajednice, dvije ostave i ureda. U prihvatilištu su zaposlene tri osobe. Htjela bih napomenuti da je dvoje zaposlenih framaša i ministra mjesnog OFS-a. Cilj rada prihvatilišta jest ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego im pomoći da ponovo stanu na svoje noge, provodeći s njima program radne terapije i rehabilitacije.

Danas je problem beskućnika potisnut na jednu stranu, a na žalost je raširen po cijelom svijetu. Kada si zadnji puta vidio beskućnika na ulici? Kada si ga zadnji puta vidio da prosi? Trebamo nešto poduzeti! Kao pojedinac teško, ali „kad se male ruke slože, sve se može“. Ovo se i meni čini nemogućim, ali OFS Trsat je uspio. Naš serafski otac sv. Franjo je rekao: „Počni od onog što je nužno, potom učini ono što je moguće, pa ćeš brzo učiniti i nemoguće.“ Odazvali smo se na dobra djela, stoga draga moja braćo i sestre krenimo jer u Bogu je sve moguće!

Mir i dobro!+

Magdalena Győfi, Frama Čakovec

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)