“Ti si Petar – Stijena…

…i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju.” Redak je to 18. iz 16. poglavlja Matejeva evanđelja. Tim riječima Isus svog učenika Šimuna postavlja za zemaljskog poglavara Crkve, prvog papu. Svi Šimunovi, odnosno Petrovi nasljednici su pravovaljani zemaljski poglavari Crkve koje izabire Kardinalski Zbor (tijekom povijesti bilo je i drugih načina izbora). Papa je na čelu Katoličke Crkve, on je nasljednik apostola Petra i rimski biskup, prvi među jednakima, Kristov namjesnik na Zemlji.

 

Zašto uopće  sve ovo pišem?! Zato što me užasava sve ono što sam mogao pročitati u raznim medijima ili čuti svojim ušima, što vjernici – katolici, govore o papi Franji ovih dana. Sve to zbog potencijalne mogućnosti da Vatikan ne prizna ukazanja u Međugorju. Komentari su išli od onih apsurdnih da je papa komunist i četnik do vrlo ozbiljnih da je papa uljez u Crkvi. Nije li zaista uznemirujuće čuti ljude koji sebe nazivaju katolicima i članovima Katoličke Crkve da mogu nešto tako reći?!

Niti jedan papa nije izabran mimo volje Božje. Ma štogod da ste pročitali u novinama, knjigama ili gledali na televiziji, niti jedan papa nije bio ultimativno zao ili kakve su već negativne epitete dodali njegovu imenu. Papa Aleksandar VI., puno poznatiji po svom svjetovnom prezimenu Borgia premda je bio korumpiran i grešan čovjek, on je na temelju crkvenog nauka bio apsolutno ispravan. One svjetovne grijehe koje ima svaki čovjek, pa tako i papa Franjo treba u ovome marginalizirati. Onaj tko sjedi na papinskoj stolici, izabran od strane kardinala posredstvom Duha Svetoga ne može biti uljez u jednoj svetoj apostolskoj i katoličkoj Crkvi!

Međugorje… Neupitno je svakome, bar se nadam, da je više nego čudno da neki vidjeoci imaju stalna ukazanja, broja koji doseže i nekoliko tisuća. Neupitno je da se u Međugorju okreće i veliki novčani biznis. Neupitno je da je čudno što Gospa najavljuje svoj dolazak točno u minutu i šalje poruke sadržaja koje vam i svaki svećenik kaže na ispovijedi. Neupitno je da privatne objave služe da se učvrsti vjera, a kroz to učvršćivanje se dogodi i jače sjedinjenje s Crkvom što iz ovakvih komentara pojedinaca nedostaje. Sve se to ipak treba ostaviti za izvješće Kongregraciji za nauk vjere i ne opterećivati se time previše, a sada posebno zato jer mi to nije tema kojom se bavim u ovom tekstu. Ono što je bitno za ovu kolumnu i ono što želim reći je to da papa ima pravo odlučiti u suprotnosti sa izvješćem koje mu je dano. Jer kao namjesnik Kristov i nasljednik Petrov ima primat i njegova riječ u pitanjima vjere i morala je konačna.

U prošloj kolumni govorio sam o razumu, racionalnosti i emocionalnosti. Zaključio sam kolumnu s ove dvije rečenice: Zdrava vjera je čin čitave osobe, uključuje cijelog čovjeka, njegov razum, racionalnost i emocionalnost. Fanatična vjera je pak samo produkt emocija.

Fanatičnost nekih vjernika upravo sada izlazi na vidjelo jer svojim izjavama ne razumiju kakvu štetu nanose samima sebi, niječući nauk Crkve star koliko i sama Crkva. Plodovi Međugorja jesu mnogobrojni. Puno obraćenika i učvršćenih vjera je proizašlo iz hodočašća u Međugorje. No ako valja birati između privatne objave i Crkve, baš kao što pater Petar Nodilo u svom članku na bitno.net portalu rekao – uvijek treba birati Crkvu jer, što god Crkva o nekom privatnom viđenju odluči, u njezinu glasu je glas Božji.

 

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)