Život voli hrabre!

 

10389132_10205842376451485_1126094640569244078_n

Naš svaki dan je satkan raznim susretima; susretima s osobama, susretima sa stvarima, susretima s događajima. Neki susreti za nas postanu životno važni. Od nekih susreta živimo danima, mjesecima, godinama. Za neke susrete voljeli bismo da se nisu niti dogodili. Neki susreti su presudni za nas. Neki susreti mijenjaju putanju našeg života. Mnogi susreti potaknu nas na razmišljanja i na donošenje novih odluka. Ovih dana susrela sam se sa filmom „Cirkus leptira“. Pozivam te da odvojiš nekoliko sitnih minuta i pogledaš kratki prikaz tog filma. https://youtu.be/k9eoWx898Gg

Svi se ponekad osjećamo poput gusjenice. Osamljeno, ostavljeno, neuspješno, zaboravljeno … i mislimo da zapravo ne postoji pravi smisao postojanja. Istina, život zna biti okrutan prema nama. Znaju nas šibati razni vjetrovi, znamo se boriti za svaki udisaj u olujama života. Mislimo da bi bilo bolje da je kraj. Sreća, ti su trenutci u životu rijetki.  Osim toga, ti trenutci, a to zaboravljamo i to nam se u tim teškim trenucima ne čini tako, mogu postati blagoslov za nas. Ti nas trenuci uče da se ono što je vrijedno u životu postiže uz veliki trud. Sve ono što nam bude servirano na pladnju u kratkom trenutku i nestane i postane zapravo bezvrijedno te nas čini nesposobnima i nesamostalnima.

Djelo smo Svemogućega koji je blagoslovio sve što je stvorio svojom Riječju  i sve stvorio dobro. Od tako lijepog početka ne može biti drugačije nego sve dobro. Nažalost mi taj Početak često zaboravljamo. Zaboravljamo veličinu svojeg postojanja. Zaboravljamo dragocjenost svog života. Zaboravljamo svoju jedinstvenost. Nije vrijednost u onome što imamo već u onome što jesmo. Nije vrijednost biti nečija najbolja kopija nego biti original.

Kao i u filmu „Cirkus leptira“ tako i u svakodnevnici imamo dva životna pristupa: pozitivni i negativni. Svi imamo mane i vrline. Često sebe ne shvaćamo dovoljno vrijedno. Često sebe ne doživljavamo kao veličanstvena stvorenja. Prvi zadatak nam je prepoznati i prihvatiti dar života i našu čudesnost: svatko od nas je jedinstveno i neponovljivo biće. Često se zadržavamo na svojim manama, a zapravo te mane možemo kapitalizirati i učiniti svojim jakim adutima (poput Willa iz filma). Čudesnu promjenu u svojem životu možemo i moramo učiniti sami. Ne činimo greške mnogih koji čekaju da netko za njih to napravi. Imamo moć biranja. Vjerujmo Riječi: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.“ (2 Kor 12, 9) Nemoj plakati neutješno nad životnim situacijama. Dopusti da se dogodi čudo u tvojem životu. Ne zaboravi – kad god padneš možeš ustati. Jedino nećeš moći ustati onda kada to ne želiš. Ljubi život jer Život voli hrabre. Ako izabereš i ti možeš biti upravo taj – hrabri. Možeš izabrati i postati prekrasan leptir ili ostati (ako je to zapravo moguće) zauvijek u čahuri kao gusjenica. To nije poziv koji je čovjeku upućen. Čovjek je od Života za život stvoren.

11173402_10205842375651465_8794720459568703382_n

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)