Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

10384370_1594223810821179_5926992550241928871_n

Naše drago Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci imalo je 19. travnja 2015. veliku čast biti mjestom održavanja 2. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Hodočasnici iz svih djelova Lijepe naše cijelog su jutra stizali na trsatski perivoj (njih tridesetak iz Otočca nakon čak tri dana hoda!)

Pretprogram je započeo u 10 sati pjesmom ”Kristu vjerni zauvijek”, a nastavio se izgradnjom makete Nazaretske kućice u koju su bila uključena dva viteza Papinskog svetog Groba Jeruzalemskog, zbor mladih Riječke nadbiskupije te osamnaest obitelji iz svih biskupija Republike Hrvatske te jedna obitelj povratnika iz Australije.

Misno slavlje započelo je u 12 sati, a predvodio ga je nadbiskup i metropolit zagrebački, Josip Bozanić. Propovijed je održao krčki biskup u miru i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan.

U ulaznoj procesiji dvije su obitelji iz Dubrovačke biskupije te iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, u narodnim nošnjama svojih krajeva, zajedno donijele Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji.

Na početku slavlja, nadbiskup i metropolit riječki mons. Ivan Devčić iskazao je svima srdačnu dobrodošlicu te naglasio koliko je važno moliti za dar Duha Svetoga koji ”sve može obnoviti i oživjeti, koji može otkloniti strah, vratiti nadu, ražariti ljubav, učvrstiti zajedništvo”. Izrazio je i kako se osjeća potreba da Duh uskrslog Krista udahne novi život i snagu u naše obitelji i cijeli naš narod.

Prisutan je bio i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Ericco, preko kojega je našim obiteljima Papa Franjo uputio čestitku i Susret nazvao ”uvertirom predstojećim znakovitim događajima za život Crkve”- Svjetskom Susretu obitelji u Philadelphiji i Sinodi Biskupa.

U propovijedi, mons. Valter Župan obitelj je nazvao ”mjestom gdje je moguće živjeti onako kako se živjelo u obitelji Josipa i Marije s djetetom Isusom” te poručio kako ”slušanjem evanđelja i molitvom možemo mnogo uznapredovati u razumijevanju onoga što je Isus upravo u svojoj obitelji radom i poslušnošću pokazao kao najvrednije, istinski ljudsko i apsolutno moguće”. Također, nakon što je pozvao mladiće i djevojke da hrabro ulaze u brak i ostvaruju obiteljsko poslanje, izrazio je i svijest o sve težim prilikama koje pritišću mnoge obitelji te je pozvao na preusmjeravanje velikih količina sredstava ”na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe”. Na kraju, ohrabrio je žene i majke nazvavši ih ”vjesnicama života i radosti”, a očeve i muževe pozvao da budu ”ljudi vjere i hrabri poput svetog Josipa”.

Isto tako, bila je prisutna i ruka pomoći brojnih volontera koji su preusmjeravali promet, dijelili vodu mnoštvu i sl. Sve u svemu, negdje između 15 i 20 tisuća prisutnih (procjenjuje se) na ovom veličanstvenom događaju jasan je pokazatelj za optimistično gledanje i svijetlu budućnost naše domovine. Takva budućnost pripada našim obiteljima koje se trebaju i dalje graditi na sigurnom temelju – sa Gospodinom.

                                                                                                                                           Mateo Jazbec, Frama Trsat-Rijeka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)