Nacionalno hodočašće Frame i OFS-a u Vukovaru

10653530_1633658420182697_6232372523365233311_n

Povodom zatvaranja godine svetoga Ljudevita 25. travnja, Nacionalno bratstvo OFS-a i Frame hodočastilo je u Vukovar. Ondje se okupilo oko 500 braće i sestara Franjevačke obitelji iz svih krajeva Hrvatske kako bi bogatim programom i s radošću živjelo zajedništvo Franjevačke obitelji. Program je započeo okupljanjem na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje smo se pomolili za sve žrtve rata, a imali smo i priliku čuti dva iskustva iz rata koja su nam ispričala dva bivša logoraša. Na kraju smo se spomenuli i svih pripadnika Franjevačke obitelji koji su ubijeni u ratu, a nakon programa zaputili smo se prema crkvi svetog Filipa i Jakova gdje smo svi zajedno slavili svetu misu. Svetu misu predvodio je provincijal fra Ilija Vrdoljak
Nakon mise uslijedio je bogati ručak kojega su nam pripremili domaćini, nakon kojega su Framaši odlučili razveseliti sve prisutne plesom i pjesmom. Svi su zajedno u dvorištu pjevali duhovne pjesme, a u tome su im se priključili i hrabri OFS-ovci – mladi duhom, koji su odlično pratili korake plesnih koreografija.
Nakon toga uslijedio je program predstavljanja svih mjesnih bratstava, kojega je predvodio nacionalni ministar OFS-a, Stjepan Kelčić. Zatim je uslijedio program upoznavanja sa životom svetoga Ljudevita, kojega su vodile Ana Posavčević (Frama Cernik) i Marijana Mijatović (Frama Majka Božja Lurdska, Zagreb). One su nam na kreativan način, u obliku intervjua sa svetim Ljudevitom, prikazale njegov život i razlog zašto je upravo on suzaštitnik Franjevačkog svjetovnog reda. Nakon edukativnog dijela, slijedilo je prekrasno klanjanje kojega je predvodio fra Zvonimir Brusač, kojim smo se dodatno u molitvi prisjetili primjera svetoga Ljudevita te molili za povezanost Franjevačke obitelji.
Na kraju susreta zajedno smo izmolili molitvu svetom Ljudevitu za Franjevačku obitelj, nakon koje smo se uputili svojim kućama.
Neki su autobusi odlučili posjetiti još neka važna mjesta u Vukovaru, tako smo mi posjetili Spomen dom Ovčara te Spomen dom hrvatskih branitelja Vukovara na Trpinjskoj cesti.
Svi smo se doma vratili puni lijepih uspomena te s poticajem za čvršće življenje franjevačkim životom i bolju povezanost između Frame i OFS-a.

Anamaria Marić, Frama Sveti Mihael – Dubrava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)