Intervju sa Ghislain Knepperom, framašem iz Francuske

10719071_10152728063895915_839254003_n

Na međunarodnoj skupštini Frame koja se u kolovozu 2014. održala u Samoboru su sudjelovali framaši iz raznih dijelova svijeta. Ovo je intervju sa jednim francuskim framašem koji je tijekom skupštine pripremila framašica iz BiH, Adriana Drljepan.

  1. Za početak, možeš li nam reći nešto o sebi?

Moje ime je Ghislain Knepper, imam 25 godina. Živim u Metzu, Francuska. Od 2010. radim kao državni službenik odgovoran za financijsko upravljanje osam muzeja. Uživam u klasičnoj glazbi, a poseban hobi mi je zborsko pjevanje. Glazbenik sam i voditelj zbora.
Član sam Franjevačke mladeži od rujna 2006. Sudjelujem na sastancima Frame Bitche, na istoku zemlje, blizu njemačke granice. Bio sam vijećnik i dopredsjednik svog mjesnog bratstva, a sada sam u Nacionalnom vijeću i član Međunarodnog koordinacijskog tima Franjevačke mladeži.

  1. Kako je biti član Franjevačke mladeži?

Biti član Franjevačke mladeži je prije svega iskustvo življenja u bratstvu, kao braća i sestre. Bratstvo je put koji je Bog ostavio sv. Franji, kako bismo zajedno molili, dijelili, učili jedni od drugih, stvarali čvrste i duboke veze. Zato susreti u bratstvu imaju glavnu ulogu u životu mladih framaša. U bratstvu učimo živjeti pod Božjim pogledom koji je Otac svih nas i voljeti braću i sestre u zajedništvu. Ja na bratstvo gledam kao na jedan izvor iz kojeg svi mi crpimo snagu (kroz Euharistiju, bratski i molitveni život, služenje Bogu) biti bolji kršćani u svijetu i dijeliti s ljudima sve ono što mi živimo u našem bratstvu. Zatim,  Franjevačka mladež, kao takva, bira radikalno Evanđelje, bira Evanđelje kao model življenja, baš kako je to činio sv. Franjo, koji se uvijek trudio “imitirati” Krista. Zato se Franjo i naziva “drugi Krist”. Framaši trebaju stalno prelaziti iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje. Također pronalazimo našu radost u osobnom susretu s Kristom u Svetom pismu.

  1. Što misliš, koji su najveći izazovi koji se stavljaju danas pred (mlade) katolike i na koji način se suočavati s njima?

Na ovo pitanje bi jedan katolik u Africi zasigurno drugačije odgovorio od katolika u Aziji. Osobno, mislim da su najveći izazovi za mlade katolike u Europi pokazati svakom čovjeku kako je radosno biti Kristov i pokazati radost življenja u Crkvi. Mislim da je svaki naš suvremenik čuo za Isusa Krista i da uglavnom imaju dobro mišljenje o Njemu, s povijesnog aspekta. No, rijetki su oni koji su se zaista susreli s Njim. Mnogi također imaju iskrivljen pogled o Crkvi. Prije 800 godina Krist je rekao Franji da obnovi njegovu Crkvu. Danas, vjerujem da je naša dužnost obnoviti sliku Crkve bez mijenjanja bogate tradicije naučavanja koju su nam ostavili apostoli, u duhu otvaranja i dobrodošlice svim ljudima, pogotovo onima koji su izgubili povjerenje u Crkvu.

Kako to postići? Svatko može napadati i raspravljati na intelektualnoj razini, ali nitko ne može osporavati primjer pravog, istinskog kršćanskog života. Trebamo biti uzorni kako u malim, tako i u velikim stvarima, moramo dati svijetu sliku radosnog kršćanina koji je istinski ponosan što pripada Kristu, kroz naše živote, djela i riječi. Ovaj uzorni život moguć je samo kroz snažan vjerski život.

  1. Možeš li nam reći nešto o svom iskustvu Frame?

Prvo iskustvo koje sam otkrio u Frami jest iskustvo bratstva, otkrivajući mogućnost zaista iskrenih i čistih odnosa između mladića i djevojaka. Otkrio sam jednostavnu radost sinova i kćeri sv. Franje koji se raduju u malim stvarima i uče zahvaljivati Bogu na svemu, cijelo vrijeme.
Drugo iskustvo je molitveni život, utemeljen na svetoj misi, molitvama Crkve, bogoslužju i zahvaljivanju. Naučio sam da se može i treba napraviti mjesto za Boga u svakom trenutku našeg života. Mogu reći da sam ja zaista otkrio Božju ljubav kroz Framu.

  1. Što i kako privlači mlade u Framu u vašoj zemlji?

Ništa ne može zamijeniti osobni poziv. Svi mladi u Frami su i došli zato jer su bili pozvani od samih framaša. U Francuskoj imamo priliku okupiti mlade iz različitih sredina: mlade iz kršćanskih obitelji, mlade u potrazi za smislom života, mlade iz bogatijih i ugroženih sredina. To je veliko bogatstvo!

Interes za Framu uvelike ovisi o kvaliteti naših međusobnih odnosa, o kojima sam već govorio – o kvaliteti duhovnog života i formaciji koja podupire mlade ljude u svim aspektima svoga bića: ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj.

  1. Kako Frama utječe na duhovnost mladih ljudi?

Molitva daje živost Frami, prije svega kroz svetu misu, molitve časoslova. Franjevačka mladež uči mlade ljude da vole molitvu, da si odvoje vrijeme za osobnu molitvu, kao i zajedničku. No, sve što se doživi u bratstvu treba se prenijeti i na osobni život.
U našem bratstvu prakticiramo svojevrsno povlačenje u tišinu četiri dana nakon Božića i dva tjedna hodočašća tijekom ljeta. Na jednom takvom hodočašću u Poljskoj razvio sam svoj osobni odnos s Djevicom Marijom. Za vrijeme posjeta Španjolskoj i Portugalu naučio sam voljeti i štovati svece.

  1. Možeš li nam predstaviti jedan vaš nacionalni projekt?

Već više od deset godina Frama Francuske organizira tjedne evangelizacijske sastanke (tzv. cells of evangeization). Susrećemo se navečer kako bismo slavili Boga, dijelili iskustva, učili i zauzimali se jedni za druge. Naglasak je, dakle, na evangelizaciji, koja je navještanje Krista kroz naše živote svaki dan. Što je Bog učinio za mene u proteklih tjedan dana? Što sam učinio kako bih služio svojim prijateljima i kolegama, kako bih im navijestio Krista? Ovakvi sastanci su tjedna duhovna obnova, usmjeravaju nas na Božje djelovanje u našim životima, ali također obnavljaju misionarski žar.

  1. Tvoja misao vodilja?

Caritas in Veritate-Ljubav u istini, to je moj moto.
Ne možemo zaista voljeti svoju braću i sestre a da nismo istinski iskreni prema njima, do te mjere da živimo u istini kako bismo mogli istinski ljubiti. Osim toga, istina se ne govori bez ljubavi, inače možemo povrijediti osobe do kojih nam je stalo. Vrijedi i obratno.

Ljubav će se i Vjernost sastati, Pravda i Mir zagrliti. (Psalam 85,11)

  1. Za kraj, što poručuješ mladima?

Dođite na Framu, odlično je! Mir i dobro svima vama!

Frama Francuska ima i svoj zbor pod nazivom Etincelo, koji su nadavno izdali svoj cd. Neke od skladbi je napisao Ghislain. Poslušajte kako zvuče http://www.deezer.com/artist/1669920     http://www.etincelo.com/

Prevela Marija Trogrlić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.