Zašto Uskrs nije univerzalno komercijaliziran kao Božić?

Christmas-City1

Božićni se ukrasi pojavljuju u izlozima trgovina već krajem studenog. Cijeli prosinac smo bombardirani božićnim reklamama, božićnim pjesmama, božićnim svim i svačim. Sve te stvari malo toga imaju s otajstvom Božjeg utjelovljenja i to mnogim vjernicima smeta jer odvraća pažnju. No to je tako i doista se čini neizgledno da će se to promijeniti, koliko god se svijet udaljavao od Boga. Božić već jako dugo nije samo kršćanski blagdan.

Naše društvo je utemeljeno na kršćanstvu, ali u zadnje vrijeme odbacuje sve što je u njemu zaista vrijedno. Izvana ostaje ljuska običaja i navike, no i mi kršćani iznutra sve češće i sve lakše gubimo smisao blagdana koje slavimo. Onima koji nisu kršćani, Božić se prodaje kao „blagdan mira i ljubavi“, prilika za druženje s obitelji i odmor. U podsvjesnoj potrebi da odgovore na zov svoje duše koja je usmjerena prema Bogu, mnogi tada osmišljavaju razne rituale i proslave kojima pokušavaju popuniti prazninu koja ostaje u životu bez Boga. I tako u vrijeme Božića, od silnog mira i ljubavi, poklona, kolača i borova, slavimo sve samo ne ono što bi trebali.

12464413_m

Zašto o tome pišem? Zato što primjećujem da je s Uskrsom stvar ipak malo drugačija. Naravno, nas kršćane u trgovinama bombardiraju sa zečevima, pisanicama, šunkama i svim drugim veoma nužnim elementima proslave Uskrsa. No Uskrs nema onu univerzalnu privlačnost koju ima Božić. Mi u Hrvatskoj to možda ne osjećamo toliko jer smo ipak većinski katolička zemlja, no tako je. Pogledajte samo koliko Hollywood hrli napraviti neki uskršnji film i sve će vam biti jasno.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan i njegov kršćanski karakter je puno teže probaviti i pretvoriti u nešto sekularno. Na Božić slavimo rođenje djeteta – nama ljudima poprilično lako shvatljivu situaciju. Svi se veselimo kad se nekom nama bliskom rodi dijete, zar ne? Čak poput mudraca s Istoka odlazimo tom djetetu i darivamo ga. Još na to dodajte i atmosferu kraja godine i snijega i dobijete veoma razvodnjenu, emocionalnu proslavu…nečega. Isusa se jako lako zaboravi ili pretvori u puki simbol. Jako je malo potrebno da se izgubi ono bitno, čak i bez pomoći trgovačkih lanaca.

A Uskrs? Uskrs je proslava pobijede nad smrću. Uskrs je proslava Boga koji je postao čovjekom da bi platio cijenu naših grijeha i omogućio nam da s Njim provedemo život u vječnosti. Uskrs je proslava Krista Kralja koji je u Jeruzalem ušao na magarcu, a za par dana bio okrunjen trnovom krunom i uznesen na križ, da bi umro najsramotnijom mogućom smrću. To je slavljenje činjenice da nas naš Bog toliko voli da je zašao u najtamnije predjele ljudskog iskustva; bio izdan od strane prijatelja, nepravedno optužen, zatajen, bičevan, osamljen, uplašen…sve to samo kako bi nas izveo iz te tame. Sve to samo kako više nikad ne bi sami morali prolaziti kroz životne patnje i da nas učvrsti u vjeri i nadi da patnje i smrt nemaju završnu riječ.

Jesus-on-Cross

Za one koji ne vjeruju u Krista, Uskrs je blagdan ludosti, proslave nečega što se zasigurno nikad nije dogodilo. Nema tu više emocionalne razvodnjenosti, već samo hladne racionalnosti. Za kršćane pak, Uskrs je najveći izazov. Mi i u vrijeme Uskrsa često živimo vjeru običaja i navike, no ovdje barem možemo jasnije vidjeti ono što naše srce ignorira.  Možemo u to sumnjati, no Isus je na križu i grob je prazan.

Ovog Uskrsa, pogledaj u križ i u grob – pogledaj u Isusa. Iskoristi vrijeme koje ti je darovano da se približiš Bogu koji je za tebe trpio. Uroni u otajstva Velikog tjedna. Ona otkrivaju sve što je potrebno znati o tome kakvi su ljudi i kakav je Bog. Nemoj propustiti još jednu priliku. Nema lažnih sentimenta i loših sekularnih pjesama da te odvraćaju s puta. Nema izlike. Pogledaj u Gospodina i primi njegovu ranjenu i proslavljenu ruku koju ti pruža sa križa. Neka ovaj Uskrs doista bude  početak tvog novog života – u Kristu.

Dubravka Sertić, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.