Škola animatora Splitsko – dubrovačkog područnog bratstva

19508_1585559201690081_1817637105943028383_n

U Zaostrogu se od 27.02. – 01.03. okupilo 26 mladih animatora na školu animatora Splitsko – dubrovačkog područnog bratstva Frame. Na početku su nam dobrodošlicu uputili fra Krunoslav Albert, nacionalni duhovni asistent Frame te članovi nacionalnog vijeća, ujedno i najzaslužniji za ovaj susret: Marta Radoš, Antonio Šarin, Antonija Meštrović i Marta Klemenčić.

Nakon upoznavanja, podjele u skupine i večere, odslušali smo predavanje na temu ”Tko je animator?”, koje je održala Antonija Meštrović. Čuli smo zanimljive pojedinosti tko je animator, zašto animator te o važnosti animatora u Frami, formaciji animatora te o malim tajnama velikih majstora (animatora) kako bi mogao formirati druge. Nakon toga uslijedilo je euharistijsko klanjanje, koje je predvodio fra Krunoslav. Ujedinjeni u molitvi i pjesmi završili smo dan i krenuli na počinak.

Subotu smo započeli zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova. Smjestili smo se pored bunara kraj samostana, dok su jutarnje zrake sunca milovale naša vedra lica. Nakon doručka, Marta Klemenčić je održala predavanje na temu ”Komunikacija”. Svi smo upijali korisne informacije koje je Marta prezentirala na zanimljiv način. Osim što je važno znati slušati svog sugovornika, važno je imati samopoštovanja i poštovanja za druge. Nakon kratke pauze nastavili smo s predavanjem Antonia Šarina na temu ”Izrada susreta”. Rado smo slušali njegove savjete kako održati što bolji susret. On naravno treba započeti molitvom, te je jako važna i raznolikost susreta (kršćanski, franjevački, svjetovni, rekreativni).

11026678_10203227941171264_1877824550_n

Nakon ručka smo imali zanimljivo poslijepodne, naše vijećnice priredile su nam igru „Skriveno blago“ koja je zahtijevala obilazak cijelog Zaostroga. Važno je naglasiti kreativnost zadataka koje su grupe obavljale, uz to je svaki zadatak bio napisan u obliku rime, što je izazvalo oduševljenje kod nas. Nakon što smo se malo odmorili, krenuli smo na ispovijed i zajedničko euharistijsko slavlje. U sakramentu ispovijedi riječi koje su nam uputili fra Krunoslav Albert i fra Ivan Vuletić blagotvorno su djelovale na nas i ponijet ćemo ih sa sobom u život. Subotnja večer bila je prožeta pjesmom, molitvom i smijehom. Nakon zabavnog rada po skupinama, pjesme i plesa, uslijedila je molitva. Ona je posebno ostavila traga na nama jer je svatko od nas, sa svijećom u ruci, na glas Isusu uputio Isusu svoju iskrenu molitvu.

1507644_1585306698381998_1550573201870110260_n

Ima li išta ljepše nego nedjeljno jutro započeti zajedničkom molitvom na molu? Osluškivanje igre valova, lagani povjetarac, sunce koje se budi, mi, molitva i pjesma. Nakon doručka održan je još jedan rad u skupinama. Svatko je dobio zadatak da na određenu temu osmisli susret te ga prikaže kratkim igrokazom. Tu nam se pridružio i fra Stipe Nimac, područni asistent OFS-a, koji je sa zanimanjem pratio naše izlaganje plenuma te nam na euharistijskom slavlju uputio riječi podrške i poticaja. Zajedno smo po posljednji put objedovali, molili i pjevali, a onda je došlo vrijeme za rastanak. Vrijeme smo proveli zajedno, kako bi otvorena srca učili slušajući pripremljena predavanja; kako bi razmjenjujući vlastita iskustva obogatili i pomogli jedni drugima u animiranju. Okupili smo se pod geslom: ”A Isus im reče: Ne treba da idu, dajte im vi jesti.” Kao animatorima zadatak nam je biti posrednicima poput apostola. I nama Isus kaže: ”Dajte im vi jesti.” Na nama je da podijelimo mnoštvu ono što smo primili.

Sara Mustapić, Frama Imotski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.