10 godina Frame Gospe van Grada (Šibenik)

Frama Gospe van Grada – Šibenik proslavila je u nedjelju, 15. veljače 2015. god., 10 godina postojanja pod geslom Bog moj i sve moje!. Slavlje obljetnice bilo je obogaćeno obredom primanja i obećanjâ u mjesnom bratstvu Franjevačke mladeži. Zajedno sa svećenicima i poslužnicima, framaši su – s upaljenim svijećama u rukama – u ulaznoj procesiji pristupili oltaru Gospodnjem. Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Denis Šimunović, župnik u Vinjanima i prvi duhovni asistent Frame Gospe van Grada.

Koncelebrirali su fra Filip Milanović Trapo, župnik, fra Josip Klarić, fra Eduard Sokol, župnik Piramatovaca, don Gabrijel Jagarinec, župnik Skradina, fra Mario Radman, ž. vikar u Drnišu, fra Perica Maslać, ž. vikar u Šibeniku, i fra Šimun Markulin, student u Rimu. Đakonirao je fra Lazar Perica sa Šubićevca. Bio je nazočan i fra Damir Ćiro Čikara, župnik Lišana Ostrovičkih. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor framaša. Fra Denis je govorio o nasljedovanju Isusa Krista, po primjeru sv. Franje iz Asiza i o izazovima suvremenog svijeta. Nakon homilije slijedili su obredi primanja, obećanjâ i obnove obećanjâ, koje su predvodili Paško Zoričić, predsjednik Frame, i fra Perica, duhovni asistent. U bratstvo je primljeno 18 framaša, a 22 ih je dalo ili obnovilo obećanja da će kroz godinu dana živjeti evanđelje, slijedeći put asiškog Sveca. Nakon primanja i obećanjâ slijedilo je davanje znaka tau i potpisivanje dokumenata. Nakon Molitve franjevačke mladeži framaši su prinijeli darove: sliku pape Franje, kip sv. Franje, obuću mladih, majicu Frame te hostije i vino. Nakon Popričesne molitve čestitku mladima uputio je župnik fra Filip te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi slavlja, posebno s. Antoniji Šilović. Pročitan je i tekst Papinog blagoslova.

Framaši su potporu dobivali od mnogih starijih članova, duhovnih asistenata i svećenika te drugih framaša koji su došli iz raznih djelova Dalmacije (Šibenik-Šubićevac, Lišane Ost., Knin, Drniš, Miljevci, Gračac, Zadar, Split) da zajedno nazoče ovome slavlju. Nakon obreda u crkvi slavlje je nastavljeno uz domjenak, glazbu i ples u župnoj dvorani. Za dobar glazbeni štimung zaslužni su Šimun Radnić i David Batinić. Harmonikaš je bio Luka Slavica.

Frama Gospe van Grada tijekom proteklog desetljeća doživjela je pravi procvat. Broj članova se neprestano povećava, a osim redovitih susreta ponedjeljkom, na inicijativu framaša, organizirane su i dodatne aktivnosti. Organiziraju humanitarne akcije za Božić i Uskrs, članovi Frame sviraju, pjevaju i čitaju na nedjeljnim misama kroz cijelu godinu, biskupijski su animatori, sudjeluju u Katoličkoj malonogometnoj ligi i na raznim duhovnim seminarima. Trude se svojim radom i djelovanjem biti primjer drugima kako živjeti Evanđelje.

Molimo Gospodina da blagoslovi Framu Gospe van Grada, i našeg serafskog zaštitnika da ih prati na putu života. Uz trud, zalaganje, zajedništvo i čvrsto prijateljstvo iskreno se nadamo da će i ubuduće aktivno djelovati te svojim glazbenim, literarnim, dramskim i karitativnim radom upotpunjavati život župne zajednice.

Tekst Papinog blagoslova

Njegova svetost Franjo od srca udjeljuje apostolski blagoslov

fra Perici Maslaću i Franjevačkoj mladeži Župe Gospe van Grada

povodom desete obljetnice Frame i zaziva obilje nebeskih milosti

i trajan zagovor Blažene Djevice Marije.

Iz Vatikana, 27. siječnja 2015.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.