Zašto nojevi guraju glavu u pijesak?

noj_1404723711

Tko to ne zna da noj skriva glavu u pijesak za vrijeme opasnosti? Ja sam mislila da znam i bila sam uvjerena da je to točno. I iznenadih se kada slučajno otkrih da je ta tvrdnja zapravo netočna, a jedna od potvrda je što takvo ponašanje ne ide u prilog prirodnoj selekciji. Na taj bi način vrsta bila još ranjivija. Nojevi, najveće ptice od svih, razlikuju se od drugih pernatih životinja po tome što mogu pobjeći svakom grabežljivcu, ako ga na vrijeme primijete. Ipak dogodi se da se nađu u situaciji da ne mogu pobjeći. Tada ne guraju glavu u pijesak već hrabro napadaju čak i vrlo krupne i opake životinje. To je životinja koja se nikad ne predaje. No istina je da nojevi drže glavu nagnutu prema tlu da bi je odmorili i da bi progutali zrna pijeska radi poboljšanja probave.

Sv. Franjo se nikada nije predavao niti odustajao. Osim dobrote sv. Franjo je posjedovao još jednu predivnu vrlinu: hrabrost. On je bio čovjek koji je zaista imao veliku hrabrost u svojem nastojanju da ostvari, po svaku cijenu, plan koji je Bog imao s njime. Koliko je samo poteškoća morao nadići, koliko borbi, koliko poniženja. Možemo samo naslutiti. Nikada nećemo zapravo znati.

Svi znamo biblijsku zgodu o Davidu koji se susreo s divom Golijatom samo s praćkom i pet  kamenčića. Predivne su riječi malog Davida upućene divu: „Ti dolaziš k meni s mačem. Ja dolazim k tebi u ime Gospodnje.“ (1 Sam 17,45). To se dogodilo i Franji na početku njegovog obraćenja. Poput malog Davida morao se susresti s svojim životnim Golijatom – ocem Pietrom Bernardoneom koji nije mogao shvatiti njegovu odluku da živi život u jednostavnosti i siromaštvu odbacivši sve životno materijalno bogatstvo i ugode. Zasigurno nije bilo jednostavno za njega podnositi kritike i ismijavanja. Ipak znao je odoljeti jer iznad svega nije želio da njegov život uvjetuju drugi, već da pripada sve više Bogu. Odlučio je da odvažno ide protiv struje: nije želio živjeti život prazan i površan. Zasigurno je i on osjetio u sebi nastojanje da popusti, da slijedi modu, da radi „kako svi rade“, ali, prema svjedočanstvu franjevačkih izvora, pred napasti da se vrati natrag: „spremno je ustao, pun žara i radosno, naoružao se oružjem potrebnim za bitku Gospodinovu: štitom vjere, i veliku hrabrost, i uputi se prema gradu“ (FF 337).

Sveti-Franjo-Asiski1

Indijski vođa Gandhi ovako je definirao kršćanina: „kršćanin je tri stvari: ne boji se, uvijek je u poteškoćama i beskrajno je sretan“. Franjo je u svim mukama i borbama osjećao da ga Gospodin oslobađa svakog straha, i ispunja ga mirom i utjehom. Istovremeno je osjećao da se sa Gospodinom nikada ne treba osjećati na „mjestu“ i biti „u miru“. Utoliko je istinito kada će na kraju svojega života reći: „Započnimo, braćo, služiti Gospodinu Bogu našemu, jer do sada nismo ništa ili malo učinili“ (FF 1237). Mi se često bojimo svega i svih. Ispunjeni smo strahom da nas drugi ne osude, da ne pogriješimo, bojimo se riskirati kako bismo učinili nešto lijepo i dobro. Bojimo se razočaranja. Bojimo se da nas ne prevare. I tako se onda zadovoljavamo, provodimo „normalan život“ previše normalan. Strah nas na neki način paralizira. Bog, naime, traži od nas da postanemo „ludi“ zbog njega: „Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre; slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; neznatne svijeta i prezrene …“ (1 Kor 1, 27). Franjo se osjetio pozvanim od Gospodina da postane „lud“ u očima svijeta da bi ostvario projekt ljubavi koji je Bog imao s njime.

Odakle Franji tolika hrabrost? Nije mu sigurno bilo tako lako, ali nije odustajao jer je otkrio izvor na kojem se napajao i postajao hrabar za hod naprijed. Tajna njegove hrabrosti nalazila se u molitvi. Kada je molio ispunio bi se snagom Gospodnjom. Franjo se u molitvi pripremio za prve koraka. Molitva je Franju snažila za ostvarivanje svojih namjera. U molitvi je sazrijevao za misiju koju mu je Gospodin povjerio. Molitva ga je odvela na vrhove njegove svetosti. S molitvom na usnama išao je u susret sestri smrti. Za Franju je molitva dar. On je shvaćao molitvu kao posebnu milost koju je primio iz Očeve ruke. Ono što susrećemo u njegovoj životnoj stvarnosti je molitva i to molitva zahvale. Franjo prima prije svega i onda vraća sa zahvalnošću. Ovim stavom njegova srca protkana je svaka njegova molitva. Nikada nećemo pronaći u Franji samodopadnost. On je samo ponizno i zahvalno vraćao ono što je primio kao dar. Franjin molitveni život za nas izgleda nedostižan i dalek, znanstvena fantastika. Ali ne zaboravimo da sv. Pavao govori o mnogim darovima koji su na korist zajednici. Tako i naš dar koji svatko od nas posjeduje ulazi u to mnoštvo darova. Po svojim darovima svatko može postati svet. Sa svakim Bog ima plan koji je drugačiji od drugih. Franjo je to uspio na svoj način, a na nama je da to učinimo na naš način. Molitva je mjesto i instrument kojim se traži Boga i njegovu Volju, a Bog polako poštujući zakone rasta u Franji, kao i svakoga kod nas, otkriva se u iskustvu ljubavi koje postaje sve više zadivljujuće, željeno i nenadomjestivo.

Veličina svakoga čovjeka nalazi se u njegovoj sposobnosti da klekne pred Bogom. To je velika tajna. Sva snaga koju možemo pokazati u svojemu životu nalazi se u tom dubokom poklonu pred onim koji je veći od našega srca i koji poznaje našu tajnu. Paradoksalno je da je onaj koji se uzda samo u svoje snage najslabiji jer će se kad tad susresti sa svojim ograničenjem i osjetit će na kraju veliki životni poraz. Franjo nas svojim primjerom uči da se, ako želimo ostvariti svoje ideale, ne trebamo obeshrabriti pred prvim poteškoćama. Franjo nas uči: ako želimo uspjeti u životu i ako želimo izgraditi bolji svijet potrebna je hrabrost i jakost, a ne samo isprazne riječi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.