XIX. skupština Zagrebačkoga područnog bratstva Frame

10406511_769304476470853_7240395359165529998_n

Bratstva Zagrebačkog područja Frame, najbrojnijega u Hrvatskom nacionalnom bratstvu, posljednjega listopadskog vikenda okupili su se i po 19. put na svojoj redovnoj skupštini. Domaćinstvo ovako važnog susreta za Framu po prvi je put na sebe preuzelo bratstvo iz Sesvetske Sopnice, najmlađe u Zagrebu, ali živo i aktivno po broju članova.

Delegati dvadeset mjesnih bratstava Zagrebačkog područja, od Beča do Okučana, započeli su skupštinu 24. listopada predstavljanjem svih sudionika i pozdravom područnog duhovnoga asistenta fra Kristijana Kuhara (TOR) i predsjednice Tanje Radman.

Nakon euharistije u župnoj crkvi Župe Blažene Djevice Marije Anđeoske koju je prevodio fra Ivica Vrbić, područni duhovni asistent (OFMCap.) te pozdravnog govora domaćina fra Stipe Karajice, duhovnog asistenta Frame Sesvetska Sopnica, uputili smo se u dvoranu obližnje osnovne škole. Tamo smo u radu po skupinama analizirali rad mjesnih vijeća te razmijenili iskustva i dojmove odgovornih u bratstvima.

Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom na kraju prvog dana skupštine bio je trenutak za sabranost i predanje svojih nakana Gospodinu, što je poticajnim mislima popratio predslavitelj fra Marko Pustišek, čakovečki duhovni asistent, a pjesmom uveličali framaški članovi župnog zbora mladih “Anima Una” koji je nedavno proslavio deseti rođendan.

Kako je to običaj na područnim skupštinama, subotnji program otpočeo je još jednom euharistijom koju je predvodio fra Kristijan, a poslije doručka na red je došao i onaj glavni radni dio – izvještaji te utvrđivanje plana i programa za predstojeće razdoblje.

xix_skupstina_2

Ana Posavčević (Frama Cernik), nova kontakt-osoba Frama-portala, ponovila je važnost slanja izvještaja svih događaja u mjesnim bratstvima na nacionalni framaški portal čije stranice upravo čitate, Marta Anić-Kaliger (Frama Siget) predstavila je novu nacionalnu akciju Frame i OFS-a povodom blagdana svete Elizabete za građane Knina, a područna predsjednica Tanja Radman (Frama Kaptol) slikom, videom i riječju prezentirala nam je zbivanja s II. međunarodne skupštine Frame koja se krajem kolovoza održala u Kući susreta u Taboru.

Od događaja koji će doći u našem području, osim slavljenja obećanja mjesnih bratstava, valja istaknuti i susret Frama Grada Zagreba koji će biti humanitarno-koncertnog karaktera jer će na njemu nastupiti Zbor FGZ-a koji nas je prošli mjesec uspješno predstavio na Framafestu u Sarajevu. Susret će se održati u okviru Nacionalne akcije Sveta Elizabeta 15. studenog, a ulaznica će biti nesvakidašnja i simbolična – pakiranje neke nepokvarljive namirnice.

Osim tradicionalnih susreta poput škole za animatore i VIII. seminara za voditelje formacije (Varaždin), XXII. hoda Frame (Marija Bistrica – Klanjec), Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima (Rijeka/Trsat) i X. duhovnog kapitula (Karlovac), uz dvije područne skupštine, u 2015. godini očekuju nas i dva velika događaja za cijelo hrvatsko bratstvo Frame: zatvaranje godine svetoga Ljudevita 25. travnja te IX. nacionalni susret Frame u Čakovcu od 5. do 7. lipnja, čiju smo najavu vidjeli u zanimljivom videouratku.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1Yxo9j8n2I4]

Bogat raspored koji smo kao predstavnici mjesnih bratstava utvrdili na XIX. područnoj skupštini u Sesvetskoj Sopnici, kao i iskustva koja smo prenijeli, pomoći će nam da još marljivije i vjerodostojnije hodimo putem svetog Franje u Franjevačkoj mladeži!

Josip Tolić, Frama Sesvetska Sopnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)