Obećanja Frame Beč

Kad sam dao obećanja bila mi je velika čast! Pošto sam dio franjevačke mladeži, 7 godina sam ponosni framaš! Niz dugih godina, u radu sa drugim mladim ljudima, skupljao sam iskustva u razgovorima, pričama, radu po grupama, igrama, izletima, upoznavanju novih ljudi, framaša te na susretima mladih po Hrvatskoj.
Čovjek uči iz dana u dan s ciljem da postigne nešto u svome životu pa tako i ja. Došao je trenutak mojih prvih obećanja, nakon sedam godina.

Sedam godina u Frami doživio sam dobra i loša iskustva. S tim čovjek živi iz dana u dan, gledajući u budućnost „što će sa mnom biti jednog dana kad odrastem?“ Bilo je trenutaka kad mi se nije više išlo na Framu pa sam neko vrijeme izašao i izgubio interes.

Uz Framu aktivan sam član mladog i starog zbora već 4 godine. Ovdje sam svoje vrijeme ulagao u pjesmi radosti s Bogom, jer tko pjeva dvostruko moli. Vrijeme je prolazilo i došao je trenutak kad sam opet zakoračio na vrata Frame.
Svake godine Frama Beč, imala je svoja obećanja. Novi i stari obnavljali su svoja krsna obećanja! U goste su nama dolazi mladi iz Zagreba podijeliti radosno naše slavlje! Uvijek se pitalo: “Zašto Ivo ne daje obećanja?“, stalno sam slušao to pitanje. Odgovarao sam da nemam interesa za to. Želje i poticaja nisam imao…

Nije me vuklo kao kad sam bio primljen na Framu, to sam želio i ostvario. Imam dva brata franjevca, bogoslova – još koju godinu i svećenici! Ove godine stariji brat Božo dao je svoje vječne zavjete, što je meni čast i radost jer živim u obitelji gdje je Bog prisutan i ponosan sam što imam takvu braću.
Znao sam se nalaziti s Denijem na kavi i više puta smo, kako je vrijeme prolazilo, razgovarali o Frami i obećanjima. On me također pitao hoću li dati obećanja, a ja sam šutio. Tu sam večer razgovarao s bratom. Razgovarali smo otvoreno i pričali o životu kojega živimo i tako sam rekao: “Što kažeš da dam obećanja?” Razmišljao sam o vremenu koje sam proveo na Frami, kako sam pomagao u radu i aktivnostima, zašto ne bih i ja dao obećanja? Želio sam dati obećanja da učinim dobru stvar u svom životu i drugima oko sebe, biti bolji nego što jesam i učvrstiti svoju vjeru i živjeti u Božjoj vjeri.

18. listopada 2014. bio je dan kada sam stao u red da dam svoja prva obećanja. Zastao sam na tren i zahvalio sam Bogu za život, za roditelje i braću. Ovaj trenutak želim podijeliti, dragi Oče, s Tobom, s braćom i sestrama, da živim gdje se radosna pjesma pjeva.
Hvala svima koji su bili uz mene i dali mi snagu i radost da ovo doživim. To mi je čast i slava Bogu.

Ivo Saraf

Prije četiri i pol godine (17. i 18. 4.2010) došao sam na prva obećanja Frame Beč. Od tada sam bio redovni gost tih obećanja. Nisam mislio da ću jednoga dana zajedno sa svima njima izreći svoje obećanje Bogu. Dugo sam razmišljao hoću li obnoviti obećanja ili ne. Nešto se ipak dogodilo u meni i odlučio sam izreći „Evo me“. Bio sam uzbuđen i nestrpljiv tih dana jer znam koliko su ovdje u Beču, ovoj zajednici, važna obećanja. Standardno, došao je pun autobus framaša iz Zagrebačkoga područja.
Imali smo dva dana duhovne obnove prije samih obećanja. U četvrtak je nakon mise bilo klanjanje pred Presvetim s temom „Učitelju gdje stanuješ“, idući dan bio je duhovni nagovor „Ostanite u meni kao što sam i ja u vama“, dok je tema samih obećanja i susreta bila „Poziv Božji – slušati Božji glas“.
Navečer na misi u 18h, nas osamnaestoro dalo je svoja obećanja. Imali smo dvoje novih obećanika i šesnaest koji su obnavljali. Misu je predvodio naš duhovni asistent fra Željko Baković. Nakon mise, kako to i priliči, imali smo slavlje. Idući dan izabrano je, po Duhu Svetom, novo vijeće.
Hvala bečkim framašima i duhovnim asistentima koji su me lijepo prihvatili. Hvala svima koji su došli i molili za nas.
Bis zum nächsten Jahr

Fran Topić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.