Braća jedan dan i braća zauvijek!

10402762_340829116081944_657838872387269934_n

 

Mir i dobro!

              Franjevačka mladež u Samoboru ove godine je imala veliku milost darovanu od Boga da bude prisutna na 2. međunarodnoj skupštini Frame pod geslom Propovijedaj Krista djelima i riječima. Tek smo se odmorili od našeg tradicionalnog Hoda i već smo se ponovno skupili u našem divnom gradu.

Kada smo tek čuli da se takav značajan skup odvija u našem gradu vrlo malo je za reći da smo bili oduševljeni. Međusobno smo se čudili da je od svih država ovog svijeta i svih gradova naše države upravo izabran naš mali Samobor. Bili smo svjesni da Hrvatska ima značajan utjecaj na framaška zbivanja u svijetu zbog naše Ane Fruk i dragog patera Johnnyja koji je u Samoboru.

              Prvi dan je već bio u znaku velike svečanosti jer je euharistijsko slavlje predvodio zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je imao propovijed s posebnim naglaskom na važnost vjere u našim životima. Kasnije smo imali zajednički program na kojem smo uspješno predstavili naše nacionalno bratstvo te nakon dobro odrađena posla uživali u velikoj torti. Već tada je došlo do prvih poznanstava koja su se produbila u narednim danima. Delegati i predstavnici su svaki dan imali mnogo posla pa smo se za vrijeme pauze pokušali s njima upoznati. Upoznali smo Arlene iz Filipina, Helenu iz Mozambika, Jean-Erica iz Mauricijusa, Carlosa iz Nikaragve, Alfonsa iz Meksika… Svatko od njih je bio poseban na svoj način i oduševio nas svojom radošću i otvorenošću. Posebno iskustvo bilo je zajedničko slavljenje Mise, upravo trenutak kada smo svi zajedno svatko na svome jeziku molili Očenaš. Zaista čovjek ostane zapanjen ljepotom zajedništva i iskrene povezanosti u Isusu Kristu. Svatko sa svoje strane svijeta, a sve nas spaja ista vjera,nada i ljubav.

Jako brzo je prošlo ovih tjedan dana i već smo se trebali pozdraviti sa svim ovim divnim osobama koje smo imali priliku upoznati.  Razmijenili smo e-mail i Facebook adrese, dogovorili smo se da ćemo se još čuti, a tko zna – možda i još jednom u životu vidjeti.

Par dana nakon završetka skupštine javio mi se Jean-Eric preko Facebooka te smo započeli ugodan razgovor. Tokom razgovora rekao mi je kako mu je bilo predivno u Hrvatskoj i da je ispunjen Duhom Svetim, rekao je da će ovu predivnu skupštinu pamtiti cijeli život. Napisao je ovu rečenicu koja me nadahnula da napišem ovaj članak: „Brothers one day and brothers forever.“ Iskreno vjerujem ako nas život ikada odvede do Mauricijusa, Filipina ili Nikaragve da možemo računati na pomoć  Jean-Erica, Arlene ili Carlosa. Arlene je već cijelu Framu Samobor pozvala na Filipine, pa možda i prihvatimo taj velikodušan poziv.

            Svaki trenutak proveden na 2.međunarodnoj skupštini je zaista bio predivno životno iskustvo. Od druženja, učenja naše braće i sestara iz drugih zemalja hrvatski jezik, predavanja don Damira Stojića, upoznavanja drugih nacionalnih bratstava i još mnogo toga što će nam trajno ostati u srcima, zaista je sve bilo prožeto Franjinim duhom radosti i zajedništva.

           Frama Samobor svima želi uspješan početak nove školske i akademske godine, plodonosne susrete i obilje Božjeg blagoslova.

Kristijan Žibrat, Frama Samobor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.