Očekivanja od Hoda

Hod (4)

Prvi put na Hodu bila sam prošle godine i iskreno nisam imala nikakva očekivanja, mislila sam da to nije ništa posebno. Iznenadila sam se vidjevši toliko mladih na jednom mjestu, imala sam osjećaj kao da smo svi jedno. Ove godine očekujem jednako, a znam da će se to i ostvariti. Radujem se svemu, od druženja sa ostalim framašima, do odlaska u Porcijunkulu po potpuni oprost.

Nives Madžarević, Frama Županja

Onaj tko nikada nije bio na Hodu nikada si neće uspjeti predočiti tu radost življenja u bratstvu, veselje, zajedništvo, ali i žrtvu koju iskusi svaki framaš koji na istom sudjeluje. Nikakvi detaljni opisi, nikakve fotografije niti videa, nikakvi suvenirčići iz Asiza niti bilo što drugo neće biti dovoljni da bi se vjerno prikazalo ono što svaki pojedinac na Hodu osjeti i doživi. Vjerujte na riječ, isplati se svaka žrtva, svaki učinjeni korak, svaki kruh s paštetom i svako buđenje u ranu zoru. Neopisiva je Božja milost koju osjetite nakon potpunoga oprosta. Ne može se riječima vjerno prikazati radost zajedništva i Božja blizina koju osjetite. Svake je godine Hod drugačiji i poseban i ne trebamo uspoređivati jedan s drugim. Nadam se da će i ove godine Hod biti plodonosan te da će nam svaki naš učinjeni korak dati snage da spremno prihvatimo naš svagdašnji hod.

Ana Posavčević, Frama Cernik

Prvi put sam na Hodu bila prije dvije godine. Predivno iskustvo. Predivnih 12 dana. Predivni framaši. Ove godine opet idem. Drugi put. Privukao me prekrasan slogan: Gospodine, što hoćeš da učinim?
Što očekujem od Hoda? Kad sam prvi put išla, nisam očekivala ama baš ništa. Tad sam išla samo zbog Boga, zbog ničeg drugog. Bog me pozvao na taj Hod. I iz tog ništa, dobila sam nešto što nisam mogla zamisliti. Zato, i ove godine ne očekujem ništa. Bit ćemo jedna mala, radosna, spontana, framaška zajednica na Hodu.

Marija Begović, Frama Rijeka – Žabica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.