Knjižica sa II. nacionalnog seminara za voditelje formacije

Izrezak

Pred vama se nalazi knjižica sa II. nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratsvima Frame održanog u Splitu. U njoj možete pronaći mnoštvo zanimljivog i iskoristivog sadržaja koji se ponajviše odnosi na ono prvo razdoblje formacije: razdoblje upoznavanja s bratstvom.

Knjižica nije namijenjena samo voditeljima formacije i onima koji su odgovorni za formaciju u Frami, već svima koji žele još dublje upoznavati Framu. Stoga čitajte i koristite ovu i druge knjižice sa seminara. 🙂

Razdoblje upoznavanja s bratstvom je prva etapa na putu poziva. Prema Statutu Frame na taj put poziva mogu se uključiti mladi u dobi između 15 godina (prvi razred srednje škole) i 25 godina. U dokumentu Frama: Put franjevačkog poziva piše: „To je razdoblje traženja, susretanja, približavanja i prihvaćanja, koje svršava odlukom da se započne formacija za obećanja u Frami. Za mladu osobu to je trenutak upoznavanja Franjevačke mladeži u kojemu se pita što bratstvo za nju znači i čime može pridonijeti u zajednici. Sa svoje strane Frama informira djevojke i mladiće o idealima i zahtjevima, o svojoj metodi i stilu.“.

Ukoliko otvorite ovu knjižicu pronaći ćete nešto i o sadržajima i kriterijima u razdoblju upoznavanja s bratstvom. Sadržaji se mogu podjeliti na ljudske, kršćanske i franevačke i oni svi za cilj u ovom razdoblju imaju „pomoći mladima da osluhnu Božji poziv u srcu i otrkiju bratstvo Franjevačke mladeži kao prikladno okruženje za započinjanje ozbiljnog puta ostvarenja vlastitog poziva.“ Unutar ove teme otkrit ćete mnogo toga što čini da članovi Frame budu prepoznatljivi po svojem životu ali i po ujednačenoj formaciji koja se razlikuje od ostalih.

U razdoblju upoznavanja s bratsvom putokaz i nadahnuće je Katekizam Katoličke Crkve . Unutar knjižice možete pronaći prijedloge kateheza na teme: „Ispovijest kršćanske vjere“, „Sakramenti vjere“, „Život vjere“ te „Molitva u životu vjere“.  Pokušajmo u formaciji naših bratstava koristiti Katekizam kako bismo onima koji nam dolaze u bratstvo svjedočili iskustvo vjere te sve više učili o Kristu i Crkvi.

Na ovom seminaru se govorilo i o franjevačkom svjetovnom identitetu – prvo franjevaštvu općenito, a onda o identitetu Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Ukoliko želimo još više upoznavati ono što jesmo i na što smo pozvani, ova tema će biti od pomoći.

U knjižici ćete još naići na teme koje progovaraju o metodama u razdoblju upoznavanja s bratstvom, te o odgovornosi duhovnog asistenta u početnoj formaciji.

Preuzmite ju ovdje. II. nac. seminar za formaciju

Mir i dobro!

Marta Radoš

nacionalna voditeljica formacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)