Korizma Frame Našice

Framaši i fra Dragutin nakon križnog puta na Klarinom brdu
Framaši i fra Dragutin nakon križnog puta na Klarinom brdu

Korizma je dio liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. U to posebno vrijeme svi se trudimo biti bolje osobe,više moliti, graditi zajedništvo s bližnjima i Bogom. Upravo to su radili našički framaši tijekom korizme zajedno pokušavali učiniti kroz nekoliko posebnih susreta.

Pošto se svake nedjelje u korizmi moli križni put, našički framaši su predmolili križni put druge korizmene nedjelje,tj. 16.ožujka. Križni put se molio na brdu nedaleko od župne crkve sv. Antuna Padovanskog. To se brdo zove Klarino brdo jer je ondje prije bio samostan sestara klarisa. Križni put je postaje križnog puta povezivao sa Klarinim životom i Franjinim molitvama. Također su sudjelovali i na XX. Našičkom križnom putu na kojem je sudjelovao velik broj ljudi iz okolice grada, ali i Osijeka i Zagreba. Čitali su postaju i nosili križ, te zajedno sa župnim zborom animirali pjevanje.

S obzirom da velik broj framaša sudjeluje na SHKM u Dubrovniku, 6. travnja su se odazvali prodajnoj akciji za one članove župe koji će sudjelovati na tom susretu. Zajedno s ostalim mladima u župi, prodavali su kolače, čestitke i razne druge stvari koje su sami i napravili. Osim toga, sudjelovali su i u župnim katehezama koje su također bili priprema za susret u Dubrovniku.

U subotu, 20. travnja, slijedio je jedan poseban susret sa Framom Požega. Naime, Frama Našice je „prijatelj“ Frame Požega (svaka Frama u području ima svoj par). Prije nekoliko mjeseci, Našičani su posjetili Požegu i sudjelovali na redovnom susretu požeške Frame. Sada je došao red i da Našice budu mjesto susreta. Cjelodnevni program u kojem je sveukupno sudjelovalo 30-ak framaša je uključivao razgledanje grada i dvorca obitelji Pejačević u kojem se nalazi Zavičajni muzej, razgledavanje samostanskog muzeja i odlazak u obližnji zoološki park. Nakon ručka, rada u grupi i slobodnog vremena, uslijedilo je misno slavlje a nakon njega i klanjanje. Nakon večere koju su pripremile članice OFS-a, Požežani su pošli na put natrag doma, a svima je u uspomeni ostao lijepi dan proveden s Bogom i braćom i sestrama koje nam je on darovao.

Poziv koji nam je upućen na početku korizme još uvijek odzvanja u našim srcima. Sada je vrijeme da sve što smo proživjeli u korizmi prinesemo Bogu i proslavimo njegovo Uskrsnuće po kojem smo spašeni. Zato smo svi pozvani sudjelovati na slavljima Velikog tjedna kako bi dostojno dočekali taj sveti dan Uskrsa.

Matea Kovačević, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.