VII. seminar za voditelje formacije i VIII. škola animatora Zagrebačkog područnog bratstva

šk-anim1

Bogata tradicija seminara za voditelje formacije i škole animatora Zagrebačkog područnog bratstva Franjevačke mladeži, koja traje već sedmu odnosno osmu godinu, nastavila se i posljednjeg vikenda najkraćeg mjeseca u godini. Pod geslom “Učinite potpunom moju radost: budite složni, imajte istu ljubav” (Fil 2,2) domaćin ovog susreta bila je Frama Čakovec koja je prije nekoliko mjeseci obnovila svoje bratstvo ujedno proslavivši 20 godina postojanja.

Svi framaši dobro znaju da njihovi susreti ne mogu funkcionirati bez (dobro obučenih) animatora, stoga je škola animatora u Čakovcu zainteresiranim sadašnjim i budućim animatorima mjesnih bratstava ponudila odgovore na pitanja poput: što je animator, koja je njegova uloga, kako ostvariti što bolju komunikaciju unutar bratstva, kojih se pravila treba držati, kakve teme koristiti pri izradi susreta i slično.

Pod vodstvom tri vrijedne framašice koje su nas provele kroz školu; Ivane Jelačić iz Frame Zagreb – Kozari Bok, Marte Klemenčić iz Frame Varaždin te Lucije Stipić iz Frame Zagreb – Dubrava dvodnevno učenje i usavršavanje svojih animatorskih sposobnosti zaključili smo sastavljanjem različitih tipova i tematika susreta, ovisno o grupi u kojoj smo bili smješteni. Cijela je škola poslužila kao odlična prilika za razmjenu iskustava s framašima iz drugih mjesnih bratstava, razmjenu ideja za susrete, upoznavanje, druženje i sve ono što ovakve susrete čini neponovljivima.

Osim službenog “nastavničkog” dijela, tijekom vikenda 21.-23. veljače u Samostanu sv. Nikole u Čakovcu i obližnjem Katoličkom domu svi prisutni framaši sudjelovali su i animirali misna slavlja uz prisustvo drugih župljana, imali zajedničko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a za posebnu uspomenu s ovog susreta pobrinuo se domaćin organiziravši kratak igrokaz o požrtvovnosti pape Franje. Njega je utjelovio čakovečki duhovni asistent fra Marko Pustišek, a sudjelovali su gotovo svi članovi tamošnjeg mjesnog bratstva izmamivši osmijeh na lice gledatelja. Bilo je, naravno, vremena i za pjesmu, ples i razne igre domišljatih framaša.

Područni seminar za voditelje formacije obuhvatio je dva predavanja te rad u grupama kroz cijeli susret. Petak je bio obilježen upoznavanjem jednih s drugima i, kroz podjelu u grupe, pobliže upoznavanje službe voditelja formacije. Subota je protekla u radu i razgovoru. Prvo predavanje održao je Domagoj Rogina, područni voditelj formacije. Na tom predavanju jasno je izložio što su obilježja, uloge i zadaće voditelja formacije i na konkretan način govorio o toj službi. Vodilo se računa i o novoizabranim voditeljima formacije i o onima s dužim stažom pa smo zajednički mogli govoriti i o tome.

Drugo je predavanje održala Marina Šimić na temu Motivacija. Ona je ključna u radu s drugima i vođenju susreta pa se naša gošća potrudila približiti nam važnost motiviranja kroz ugodnu atmosferu u bratstvu, upornost u motiviranju bratstva te je istaknula kako i teške situacije mogu biti motivacija kao prilika za rast. Najznačajniji je bio rad u grupama gdje smo imali priliku podijeliti iskustva i kroz govor o ulozi bratskog animatora i izazovima u bratstvu uspjeli smo ponuditi zajednička rješenja i savjetovati jedni druge u raznim situacijama koje zahtijevaju značajniji rad i trud u bratstvu.

Seminar je bio od velike pomoći za svakog sudionika jer je vodio računa o izgradnji voditelja formacije i osvješćivanja njegove uloge i važnosti u bratstvu. Dobili smo materijal za rad, sad je važno na stijeni izgraditi stabilan dom.

Kristina Babić i Josip Tolić, Frama Sesvetska Sopnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.