Tko su Glasnici Velikoga Kralja?

Franjo moli pred križem svetog Damjana. S križa progovara Raspeti: “Franjo, idi i popravi moju kuću. Zar ne vidiš da se ruši?“ Franjo odlazi i popravlja prvo crkvu, a onda i Crkvu..

Već smo više puta imali priliku čuti o ovom događaju iz Franjina života, a onda raditi i skečeve, gledati prikaze.. Jednom prilikom smo i za djecu izveli sličan prikaz te nas je u razgovoru nakon prikaza zapanjio odgovor jednog dječaka na naša pitanja: Što Franjo radi kad ga Bog poziva na popravljanje crkve? Franjo radi kuc- kuc (popravljanje) po crkvi. Što je Franjo trebao napraviti? Kuc- kuc po ljudskim srcima.

Ovim vam želimo prikazati jedan bitan aspekt našeg djelovanja unutar Franjevačke obitelji, a to je rad s djecom. Trenutno u Hrvatskoj na više strana djeluju različite skupine koje se angažiraju oko susreta za najmlađe pripadnike Franjevačke obitelji.

 

Društvo nas danas uči o važnosti odgoja i obrazovanja od najmlađe dobi te u tom smjeru idu nastojanja: djeca uče od najmlađe dobi jezike, glazbu, matematiku… zašto ne bi i o vjeri, duhovnosti?

Kao odgovor na ovo traženje, nalazi se djelovanje u vidu grupe u kojima se radi s djecom, a jedna od njih je i grupa Glasnika Velikoga Kralja – Glasnici. Ova skupina je zamišljena kao dio Franjevačke obitelji za koju brinu fratri – duhovni asistenti, FSR-ovci (OFS-ovci) i framaši. Projekt je to koji treba okupiti različite dijelove velike obitelji s ciljem da upotpune obiteljsko okruženje, potakne zajedničku molitvu i stavi naglasak na svakodnevno življenje naše vjere u našim obiteljima.

U želji da što više naučimo o radu s ovakvim skupinama, saznajemo iskustva drugih zemalja, pripremamo materijale kako bi radionice koje organiziramo bile što zanimljivije i što posjećenije. Zanimljivost koja se potiče jest da članovi Franjevačkog svjetovnog reda uključuju svoju djecu u ovakve radionice. Zamislite susrete na kojima se nalaze i roditelji i djeca (starija i mlađa), a svatko od njih u svojoj skupini radeći ono što odgovara njihovom životnom razdoblju.

Kako bi svijet izgledao da se djecu pita? Kakvi bi bili ljudski odnosi? Kako bi funkcionirao svijet financija? Bi li bilo u svijetu gladne djece ili one koja nemaju obitelji? Pitajući ovakva pitanja djecu dobivamo najkreativnije moguće odgovore koji uvijek traže dobro za drugoga.

Preporučam u molitve i tražim našu odvažnost: upustimo se u ovaj rad konkretnije, dinamičnije, kreativnije, uložimo trud u rad Glasnika kako bi i oni najmanji dobili priliku za rast u vjeri!

Mihaela Rajič, FSR Zagreb – Kaptol

(originalno objavljeno 23.11.2011.)

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)