I kažem NE!

Nikoga od vas sigurno nisu zaobišle žestoke rasprave koje se ovih dana vode u našoj Domovini. Pogađate, radi se o referendumu: U ime obitelji. Možda se neki od nas osjećaju već izluđeni, a možda neki umorni od svega toga. Osobno nisam imala namjeru o tome pisati i željela sam to po svaku cijenu izbjeći, ali jednostavno ne mogu. Moram izreći što mi je na srcu. Na to me nije potakla niti strana koja glasno viče NE, niti ona druga koja je ZA. Na to su me potakli oni koji šute i koji se ne žele izjasniti. Smatram kako je i ovo još jedna dobra prilika u kojoj se može vidjeti tko je tko. Prilika da se odvoji kukolj od pšenice. Tko je istinski i pravi svjedok Isusa Krista koji je pravi PUT i prava ISTINA i koji ŽIVOT daje. Stoga glasno kažem: NE!

NE za svako vrijeđanje i omalovažavanje bilo koje osobe. Pa i kada se radi o homoseksualcima. Kažem NE njihovom diskriminiranju ismijavanju, vrijeđanju. Ali kažem NE i na njihove zahtjeve da se prikaže nešto prirodno i normalno što zapravo nije. NE svakoj sebičnosti. NE svakom zahtjevu da meni osobno i trenutno bude dobro i ugodno, a NE misliti na druge.

NE za svako vrijeđanje osoba koje drugačije misle od mene. Nažalost, ovih dana možemo puno toga ružnog i omalovažavajućeg pročitati o kršćanima – katolicima. Mnogi nas nazivaju primitivnima, neandertalcima, ispranih mozgova, konzervama. Neki kulturnjaci uzimaju sebi za pravo ovako nešto napisati za današnje mlade u Hrvatskoj (a misli se samo na kršćane). „Očekivati od tih mladih ljudi da se ponašaju drugačije nego se ponašaju, naprosto je glupo. Oni su autentični hrvatski proizvod, gomila vjeronaukom ispranih mozgova kojima je Tuđman otac domovine, a Marko Perković narodni heroj i koji su u međuvremenu dovoljno odrasli da mogu na birališta.“ Tako piše jedan „književnik“ u svojoj kolumni i svoj govor prikazuje kao human i kulturan. Samo ja ne mogu u vrijeđanju i omalovažavanju nikako prepoznati nešto humano i kulturno. Tko mi je za to kriv. Ipak sam „katolička konzerva“. Mene su učili kako je prva karatkretistika vjernika korisiti Božje darove. Jedan od darova je razum. Pa dakle kao pravi vjernik koristim taj dar, a ta fraza „pranje mozga“ je očito nekima ostala iz davno prošlih vremena u kojima su sami to radili: „ispirali mozgove“. Zapravo onaj tko poštuje sebe, poštuje i druge. Tko vrijeđa druge zapravo vrijeđa sam sebe jer očito nije svjestan svoje veličine BITI ČOVJEK. Veličina se očituje u poštovanju, u međusobnom prihvaćanju i suosjećanju. Stoga mi je žao što mnogi NE žele shvatiti kako se zapravo nitko NE bori protiv onih koji su drugačiji od drugih. Već se ide za tim da se NE može prihvatiti i dopustiti nešto što nije život i što NE doprinosi novosti i stvaranju života.

NE svakom medijskom iskrivljavanju istine, zastrašivanju, preuveličavanju stvari. NE svakom nepovjernju, svakoj podjeli, nejedinstvu, mržnji i zloći. NE svakom kopanju jama drugome. NE svakoj indiferentnosti i nebrizi za druge. NE svakom pokušaju da se onemogući novi život. NE svakom obliku straha. NE svakom nametanju. NE svakoj mlakosti. NE svakoj nemogućnosti izbora. NE svakoj zabrani drugome dopustiti da se izrazi i kaže svoje mišljenje.

Bog je dao čovjeku moć da stvori novi život. Ali samo se u vezi žene i muškarca može roditi novi čovjek – dijete. Zato kažem NE da se bilo kakva druga veza zove ovim imenom BRAK.

Papa Franjo jasno piše: „NE! Brak jednog muškarca i jedne žene nije ista stvar što i zajednica dvije osobe istoga spola. Dobro razlikovati, ne znači diskriminirati, nego upravo suprotno – znači poštivati. Razdvojiti dvije stvarnosti da bi ih se moglo vrednovati na pravi način, ne znači diskriminirati. U doba kada se silno naglašava vrijednost kulturnih i društvenih različitosti, zaista je kontradiktorno minimalizirati neke temeljne ljudske različitosti. Otac i majka nisu jedno te isto. Ne možemo poučavati buduće naraštaje da je pripremati projekt obitelji koji podrazumijeva obvezu stabilne veze između jednog muškarca i jedne žene, potpuno jednako životu s osobom istog spola. Dobro pazimo da nam se ne dogodi da, nastojeći progurati naprijed prava odraslih, ne gurnemo u stranu prava djece da računaju na model majke i oca, da imaju tatu i mamu – jer prava djece su ispred prava odraslih.“

I to je to! Stoga još jednom kažem NE svemu što nije ŽIVOT i nije OBITELJ = ŽENA + MUŠKARAC. Sve ostalo je nešto drugo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.