sv. Franjo Asiški

Sv. Franjo Asiški rodio se početkom god. 1182. u Asizu kao sin trgovca Pietra di Bernardonea i Ivane. Bio je obični mladić kojemu je bila želja postati vitez. Čuvši Božji glas počeo se mijenjati te započeo s drukčijim životom.

Kroz ova dva dana, kad se obilježava blagdan sv. Franje pozvani smo razmišljati o tome koliko često mi čujemo Božji glas, jer on progovara po drugim ljudima u našem životu, kroz molitvu. DA  li ga čujemo i koliko nam je sv. Franjo uistinu uzor, da li ga uopće smatramo uzorom? Da li mi prihvaćamo gubavce „današnjeg vremena“,  odvajamo li dovoljno vremena za druge pomažući onima kojima je teže nego nama?
Smatram da ovaj blagdan ne smije proći samo u proslavi, već  i u propitivanju samih sebe, koliko mi živimo svoja obećanja i živimo li uistinu evanđelje po uzoru na sv. Franju ?
Trebali bismo se prepustiti Božjem djelovanju kroz nas, da bi Njegova riječ doprla do ljudi kroz naša razmišljanja i postupke. Kako i kažu riječi svima poznate pjesme: „ Reci mi, Gospodine, što hoćeš da učinim, objavi mi svoju Riječ. Učini me, molim te, sposobnim, da izvršim Tvoju riječ…“
Silvana Buneta, Frama Rijeka-Žabica

Saint Francis of Assisi

Danas je jedan od najznačajnijih dana za Framu, slavi se blagdan sv. Franje. Svojim djelima dao je primjer svim ljudima kako živjeti s Bogom, a svojim životom svjedoči ljepotu Božje ljubavi i milosti. Svaki aspekt njegovog života može nam poslužiti kao životna lekcija. Svojim obraćenjem i čvrstom vjerom daje mi nadu da ću i ja jednog dana moći ljubiti Boga svom snagom bez i malo sumnje ili pak straha. Mnogi od nas mogu se poistovjetiti sa sv. Franjom. Našu vjeru neki smatraju istinom i ljepotom dok neki na nju gledaju kao na ludost. Zato nas poruke sv. Franje trebaju ohrabriti i voditi pravim putem ka Kristu. Baš kao što je on skinuo svu odjeću sa sebe da se oslobodi starog, nevjernog čovjeka tako i mi trebamo razodjenuti i otvoriti svoje srce, ne samo Bogu, već i našem serafskom ocu Franji kojega smo izabrali za vođu na našem putu.

Anamaria Lucić, Frama Šibenik-Meterize

Blagdan Svetog Franje mi je vrlo važan dan u crkvenoj godini jer je to blagdan mojeg najomiljenijeg sveca. Tog dana sjetim se još više nego inače, koliko je Franjo veliki svetac i koliko je već za svoga života uspijevao ostvarivati Evanđelje. Tog dana sam jako sretna jer znam da je taj spomendan Franjine smrti zapravo proslava njegovog rođendana za nebo. Osim toga, znajući da Franjo smrt zove sestricom, taj dan me iznova ispunja nekakvim posebnim mirom i osjećajem Božje blizine.

Marija Drenjačević, Frama Đakovo

stfrancisofassisi

Još u predvečerje blagdana dok se obredom preminuća spominjemo onog trenutka kada je sveti Franjo otišao k Ocu u meni se budi neki neopisiv osjećaj divljenja onomu koji je mogao pjevati smrti najvaljujući tako život koji tek počinje, a nikad ne prestaje. Na blagdan sv. Franje osjećam se posebno zahvalnom što imam priliku biti dijelom Franjine (franjevačke) obitelji. Taj dan me osobito ispunjava radošću i skreće misao na ogromni dar bratstva, bratstva koje je uz to što je dar i zadatak pa se trebamo dajući sebe zalagati za njegov rast. Srce nekako tada posebno zaigra jer se slavi “moj” svetac, onaj koji mi kako svojim životom tako i po braći i sestrama u Frami i cijeloj franjevačkoj obitelji pokazuje da je moguće autentično živjeti poruku Evanđelja. Dan je to kada još jače poželim da nam Bog svima daruje to ponizno Franjino srce koje je, poput Kristovog, izgaralo od ljubavi. Srce koje se znalo diviti i uvijek iznova otkrivati ljepotu Stvoritelja u svemu stvorenomu. Slobodno srce koje prepušta Bogu da ga vodi malenog kroz ovaj svijet “velikih”.

Marta Radoš, Frama Zagreb-Kaptol

04.listopada, datum koji se ponavlja svake godine?!

Da, ali ovaj put ima posebno značenje! Kao i svake godine ovaj datum obilježava blagdan sv. Franje Asiškog kojega Franjevačka mladež i Franjevački svjetovni red osobito časte jer po njegovom uzoru želimo djelovati u svijetu i još dublje shvatiti, doživjeti Isusa Krista, najmiliju ljubav i čežnju oca Franje.
Kao što rekoh, ove godine je posebna svetkovina Dana sv. Franje jer ove godine 04.listopada 2012 obilježavamo 800. jubilej dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu i samim time početak djelovanja franjevaštva na našim prostorima.
Još veću radost srce mi grije to što će se slavlje održati u mom sunčanom gradu Splitu, koji kroz Franjin lik protkan Isusom Kristom, njeguje življenje, suosjećanje, nesebičnu ljubav i brigu za najpotrebniju braću i sestre .
Od sveg srca, želim svima sretan i blagoslovljen dan sv. Franje Asiškog , da ga provedemo u radosti ,miru i dobru i da budemo veseli navjestitelji Božjeg Kraljevstva .

Ivana Leskur, Frama Split-GOZ

Ovaj tekst je izvorno objavljen 4.10.2012. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)