Drugi nacionalni kongres OFS-a i Frame

DSCN0045

Prošlu se subotu, 25. svibnja 2013. u Rijeci na Trsatu održao II. nacionalni kongres Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.

“I ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša.” (1 Iv 5, 4b)

Tako je glasilo geslo ovog II. kongresa koji je na Trsat privukao preko 600 članova OFS-a i Frame iz cijele Hrvatske, od Iloka do Dubrovnika.

Susret je započeo u 9.30 sati molitvom i otvaranjem kongresa nakon čega nas je pozdravio i dobrodošlicu nam zaželio nacionalni ministar OFS-a, gospodin Stjepan Kelčić, a nakon njega i Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame.

U godini smo vjere pa su se i predavanja bavila tom temom. Prvo predavanje, pod naslovom „Poznajem li svoju vjeru?“, održao je vlč. Jerko Valković. Vlč. Jerko nas je razmišljanjima o vjeri, povjerenju i pouzdanju potaknuo da  promislimo koliko je nama vjera važna u svakodnevnici – gdje se god nalazili i što god radili.

Nakon predavanja, članovi Frame iz Rijeke su program obogatili glazbenim točkama.

Drugo predavanje držala je Dubravka Sertić, glavna urednica Frama portala. Tema je bila „Sv. Ljudevit, kralj – zaštitnik Franjevačkog svjetovnog reda“.

Poslije predavanja, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Želimir Puljić u koncelebraciji sa tridesetak duhovnih asistenata OFS-a i Frame.

Mons. Želimir ohrabrio je nas i naše duhovne asistente da dajemo svoje talente i trud kako bi gradili snažniju Crkvu a time i bolji svijet. Pozvao nas je da svijetu pokažemo „alternativni“ način života, drugačiji, često neprihvaćen, težak, ali na kraju – smislen život!

Nakon što smo se duhovno okrijepili, vrijeme je bilo da se okrijepimo i tjelesno, da okrijepimo brata magarca :).

Nakon ručka i pauze uslijedile su radionice. Svi sudionici Kongresa raspršili su se u dvadeset različitih grupa. Bilo nas je po cijeloj Rijeci. Svjedočili smo i izmjenjivali iskustva u tom darovanom vremenu, zajedno sa našom braćom iz franjevačkog svjetovnog reda. Bilo nas je u prihvatilištu za beskućnike, raznim domovima, socijalnoj samoposluzi, crkvi.

Tomislavu je put vratio u školsku učionicu jednog nižeg razreda. Tamo se nije održavao sat matematike, biologije, pa čak ni vjeronauka.  Tema subotnje „popodnevne škole“  bila je „ Pastoral bolesnih“ gdje smo u duhu franjevaštva, s raznih strana Lijepe naše, pričali o onoj istoj Ljubavi koja nas sve povezuje kad radimo za dobro drugoga, potrebitog, bolesnog.

I Antoniju je put vratio u školsku učionicu jednog nižeg razreda na sat vjeronauka, posvećen temi „Sakramenti“. U zajedništvu sa starijom braćom i sestrama iz OFS-a razgovarali smo o sakramentima. Zanimljivo je bilo razgovarati, crtatati, izrađivati plakate sa starijim članovima OFS-a. Kroz ovaj rad bilo je lijepo spoznati bogastvo franjevačke obitelji.

Kongres je završio u 17.00 sati molitvom koju je predvodio nacionalni asistent Frame i OFS-a fra Milan Krišto.

I na kraju, kad je „nastava“ završila, ostaje u sjećanju jedno lijepo iskustvo zajedništva Frame i OFS-a, koje će se, nadam se, uskoro opet ponoviti. Bio domaćin ponovo Rijeka ili okolica Osijeka; ma nije bitno, gdje god da bude samo da vidimo drage nam ljude! 🙂

Tomislava Hodalić & Antonija Meštrović

Frama Zagreb – Kaptol     

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.