Obećanja Frame Zagreb – Dubrava

„Usudi se sa svetim Franjom živjeti Evanđelje,
obrati se i ne boj se, neka vjera vodi tvoje korake.“

Ovim stihovima započela je sveta Misa za slavlje obećanja Frame Dubrava. Bio je to stvarno lijep i poseban dan, nakon nekoliko mjeseci bez sunca u Zagrebu. Za obećanja smo se pripremali kroz tjedne susrete, a u petak smo imali cjelonoćno klanjanje u samostanskoj molitvenoj dvorani. Prije klanjanja, pod obredom  primanja, u naše je bratstvo primljeno 26 framaša. Klanjanje pod kojim smo molili, pjevali, šutjeli, a u nekim slučajevima i spavali počelo je oko 23 sata i trajalo do 5 sati. Bilo je jako lijepo družiti se s Isusom do jutra. Nakon klanjanja smo doručkovali i sudjelovali na svetoj Misi.

Subota nam je bila dan odmora, a priprema za sam obred obećanja počela je oko 15 sati u nedjelju, kada smo imali probu te pripremali dvoranu kako bi na što ljepši način proslavili naša obećanja  i 15. rođendan Frame Dubrava. Geslo obećanja bilo je iz 2. Poslanice Korinćanima: „Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju“, pa se čitava procesija simbolički odvijala pod tim geslom. U 18 sati su se svjetla u Crkvi ugaslila i počela je sveta misa.

15 godina Frame Dubrava

Primljenici su okrenuti jedni prema drugima s palmama u rukama  kroz sredinu pravili prolaz obećanicima koji su bili „razbacani“ po Crkvi proguravajući se kroz ljude noseći upaljene svijeće. Sve je bilo mračno osim lica obećanika koje je obasjavala svijeća koju su stavljali pred oltar i redali u obliku broja 15. Čitavo misno slavlje je za mene bilo poseban doživljaj. Svetu misu je predvodio naš duhovni asistent fra Ljubo Kurtović. Hvala mu na tome! Također su tu bili i duhovni asistenti Frame sv. Mihael i Frame sv. Leopold.

Procesija

Kroz propovijed je fra Ljubo naglasio važnost vjere u našem životu i ustrajnosti na tom putu. Poslije propovijedi uslijedio je obred obećanja pod kojim je „Evo me“ izreklo 45 framaša, od kojih je 18 framaša to izreklo prvi puta u životu. Nakon svete Mise započelo je druženje s ostalim framašima, kojih je bilo čak i iz Šibenika i s Trsata. Hvala svima koji su uveličali ova naša obećanja i proslavili rođendan Frame Dubrava, svim bivšim framašima, obiteljima, prijateljima i svima onima koji su sudjelovali u organizaciji.

Obred obećanja

I što još reći? Iako su ovo moja sedma obećanja, opet mogu reći da sam ih doživio na neki novi način, drugačije, ljepše i posebnije. Nema riječi u hrvatskom jeziku koje bi mogle opisati moju radost, ushićenost i dragost što sam dao obećanja. A sad, da ne dužim više, hvala svima onima koji su vjerovali u Framu Dubravu, koji su dolazili na Framu Dubravu i koji su još uvijek dio Frame Dubrava. Stvarno je Božji blagoslov živjeti u ovome bratstvu! FDNGxD

Za kraj, prilažem link za dokumentarac o našoj Frami.  http://www.youtube.com/watch?v=14oD9BIJ0IA

Frama Zagreb - Dubrava

Andrija Vladić, Frama Zagreb – Dubrava

2 Comments

  1. Lepa misa, dobra glavna ideja, super atmosfera i super kolači (cure, svaka čast, pogotovo za ono z kokosom i ono z jabukama) i (bezalkoholna) pijača i zgodni odabir muzike posle na fešti 🙂 Zbilja mi je drago kaj sam bil 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)