Palijativna skrb

PS_plakat

U sklopu Socijalne inicijative Franjevačkog svjetovnog reda i FRAME djeluje Mobilni tim za palijativnu skrb, koji uz stalno zaposlenu socijalnu radnicu okuplja volontere aktivne u području palijativne skrbi. Ovim putem želimo vas upoznati s osnovnim informacijama vezanim za ovaj oblik angažmana.

Što je palijativna skrb?

Palijativna skrb označava pristup usmjeren prema poboljšavanju kvalitete života bolesnika suočenoga s bolešću koja mu ugrožava život te njegove obitelji. Ona u prvi plan stavlja bolesnika i obitelj, pružajući im sustav potpore koji nastoji bolesniku osigurati što aktivniji, dostojanstven život do kraja. Palijativna skrb niti skraćuje niti produžuje život, ali poboljšanjem bolesnikove kvalitete života može utjecati i na sam tijek bolesti.

Koji su ciljevi palijativne skrbi?

Palijativna skrb ima za cilj ublažavanje boli i ostalih neugodnih simptoma, bilo tjelesnih, psihosocijalnih ili duhovnih. Uz taj osnovni cilj, palijativna skrb obuhvaća i psihosocijalnu te duhovnu pomoć obitelji u procesu žalovanja.

Tko pruža palijativnu skrb?

U palijativnoj skrbi vrlo je važan timski pristup u čijem je središtu dobrobit bolesnika i njegove obitelji. Palijativni timovi sastoje se od zdravstvenih djelatnika (liječnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta) i nezdravstvenih djelatnika (socijalnih radnika, psihologa, duhovnika, njegovatelja). U palijativnoj skrbi vrlo je važna uloga volontera, kako zdravstvenih tako i nezdravstvenih.

Koja je uloga nezdravstvenih volontera?

Nezdravstveni volonteri mogu učiniti mnogo za unaprjeđenje kvalitete života palijativnog bolesnika i njegove obitelji. To se odnosi na provođenje vremena s bolesnikom (razgovor s bolesnikom, čitanje bolesniku ili sl.), kao i na pomoć bolesnikovoj obitelji (odlazak po uputnice, u trgovinu, po lijek ili medicinsko pomagalo, pomoć pri hranjenju ili njezi bolesnika, razgovor sa članovima obitelji, savjetovanje obitelji o palijativnoj skrbi, pomoć obitelji u procesu žalovanja i sl.). Volonteri mogu odigrati vrlo veliku ulogu i u senzibilizaciji javnosti za teme vezane uz palijativnu skrb (organizacija tribina, seminara ili radionica, promicanje palijativne skrbi putem web stranica ili društvenih mreža i sl.)

Koja je uloga duhovnosti u palijativnoj skrbi?

Duhovnost ima vrlo važnu ulogu u skrbi za bolesnika koji se suočava s po život opasnom bolešću kao i za njegovu obitelj. U posljednjim mjesecima, tjednima ili danima života bolesnik si postavlja temeljna pitanja vezana uz smisao života, sređivanje neriješenih problema, opraštanje i sl. U razdoblju žalovanja obitelj mora proći kroz složen proces koji obuhvaća prihvaćanje gubitka, prilagodbu novim okolnostima i nastavak života. S tim se procesima suočavaju svi bolesnici i njihove obitelji, bez obzira na to jesu li ili nisu vjernici te koje su vjere. Palijativna skrb zbog toga poštuje osobne kulturne i duhovne vrijednosti te način tugovanja svake osobe i obitelji.

Ako ste zainteresirani za volonterski angažman u području palijativne skrbi, javite se koordinatorici našeg Mobilnog tima na adresu palijativnaskrb@ofs.hr. Također nam možete uvelike pomoći u promicanju palijativne skrbi u javnosti prateći nas preko Facebooka (www.facebook.com/palijativna.skrb).

Mobilni tim za palijativnu skrb Frame i OFS-a 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.