Božićne aktivnosti Osječkog područja

Teško je u nekoliko rečenica sažeti sva božićna događanja u Osječkom područnom bratstvu. Doista se puno toga događalo što je itekako dobra stvar. Ono što treba istaknuti je to da slavonski framaši u svojim aktivnostima nisu bili zatvoreni u okvir Frame, već su surađivali sa zborovima svojih župa, OFS-om i drugim crkvenim zajednicama, pa čak i građanskim udrugama.

Došašće je započelo svima nam dobro poznatim prosvjedom igračaka na kojem su u Slavoniji, kao i u ostatku zemlje, Framaši bili prisutni i aktivni u organizaciji. Prosvjedovalo se u Đakovu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru.

prosvjed

Ostatak došašća za većinu je Frama prošao u mirnijem humanitarnom tonu. Uglavnom su to bile uobičajene prodaje čestitki i sličnih stvarčica koje dobro dođu u vrijeme Božića. No neki framaši su se odlučili osobno odreći kako bi pomogli drugima. Tako su framaši iz Frame Vinkovci BSM odricanjem od kava, slatkiša i sličnih poroka nastavili financirati školovanje jednog afričkog dječaka. Vinkovački su framaši darivali i svoje vrijeme posjećujući tijekom došašća stare i nemoćne osobe svoje župe, a isto su činile i Frama Otok i Frama Vukovar – Borovo Naselje.

posjet bolesnima vinkovci

Tijekom došašća nekoliko je Frama tijekom došašća svoje napore uložilo u glazbene, scenske i glazbeno-scenske priredbe. Framaši Frame Osijek- Jug II sudjelovali su u Božičnom koncertu svoje župe gdje su neki od njih nastupili u sklopu VIS Familias. Slično su učinili i framaši iz Frame Vukovar udruživši snage s VIS Damjanom u programu naslovljenom “Ususret Božiću”. Framaši iz Osijeka (Frama Osijek – Tvrđa) i Sikirevaca svoje su talente iskazali u Božićnim igrokazima.

božićni igrokaz tvrđa

Frama Našice je u suradnji s Udrugom za kulturu življenja DarNa sudjelovala na već tradicionalnom paljenju adventskih svijeća na glavnom trgu u Našicama čitanjem meditativnih tekstova,  predvođenjem molitve i paljenjem druge adventske svijeće.

To su samo neke od aktivnosti kojima su se Frame Osječkog područnog bratstva bavile u zadnjih mjesec dana. Neka ih ubuduće bude još više i to tijekom cijele godine, jer smo na radost, darivanje, blagoslivljanje i ljubav prema bližnjem pozvani svaki dan.

Dubravka Sertić, Frama Našice

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.