Božićne humanitarne akcije Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva

Kako bi ovaj Božić uljepšali mnogima koje često zaboravljamo u svakidašnjem životu, framaši Splitsko-dubrovačkog područja odlučili su pokloniti sebe drugima. Naime, većina mjesnih bratstava organizirala je razne humanitarne akcije kojima su pokazali kako su njihova srca otvorena za sve ljude i uvijek spremna pomoći.

frama 3 (1)

2. i 10. prosinca framaši Frame Gospe od Zdravlja prodavali su adventske vijence, aranžmane i božićne čestitke kako bi prikupili novac za humanitarne svrhe. Sve su to dva tjedna izrađivali u suradnji s Centrom za pomoć i njegu ”Matoši”. Jedan dio prikupljenog novca namijenjen je nemoćnim i siromašnim starijim osobama na području grada, a drugi dio doniran je djeci Doma za nezbrinutu djecu ”Maestral”.

 Antonija Malenica, Frama Gospe od Zdravlja – Split

  Frama Runovići ove je godine pokrenula božićnu akciju u svrhu pružanja pomoći onima kojima je to i najpotrebnije. Članovi Frame, u zajedništvu i slozi, izrađivali su božićne ukrase koje su prodavali na svečanoj priredbi i proslavi Sv. Nikole 6. 12. u Domu kulture u Runovićima. Zahvaljujući dobroti i iskrenim namjerama Runovićana, koji su spremno izdvojili od svojih nevelikih prihoda, prodaja je bila uspješna.

Sanja Tucak, Frama Runovići

Frama i OFS Imotski i ove su godine organizirali karitativnu lutriju, što je već četvrta godina zaredom. Novac od prodaje lutrija podijeli se tijekom godine građanima Imotske krajine kojima je to najpotrebnije. Lutrija ne bi bila lutrija bez nagrada pa su se framaši i njihov duhovni asistent fra Kristian Stipanović pobrinuli da pronađu sponzore za nagrade. Zarada od lutrija iznosila je 24 470 kn. Nekima se kupnja lutrija i materijalno isplatila, ali duhovnu dobit imali su svi – oni koji su lutrije prodavali, oni koji su ih kupili, oni koji su dobili nagrade i oni kojima će novac od lutrija ugrijati srca i dom ovog Božića.

 Ivana Granić, Frama Imotski

Kao i svake godine Frama Rožat iz Dubrovnika organizirala je božićnu radionicu pod geslom: „Uljepšajmo im Božić!“. Radionica je obuhvaćala izradu božićnih ukrasa kao što su kuglice za bor rađene različitim tehnikama (stiropor, hamer papir, stari CD-ovi…). Velik je broj župljana kupnjom ovih ukrasa pomogao da se prikupi poprilična svota novca koji je podijeljen obiteljima s lošim imovinskim stanjem u našoj župi. Srca dubrovačkih framaša sada su još radosnije i ispunjenija jer znaju da su svojim trudom i zajedničkim radom bar na jedan način uljepšali Božić nekim obiteljima. 

Ivana Gleđ, Frama Rožat – Dubrovnik

U ostvarenju ozračja božićnog darivanja i zajedništva na svoj su način župi doprinijeli i članovi Frame Sinj. U subotu uoči Božića, 22. prosinca, prodavali su kolače koje su sami izradili i pakirali. Zarađena sredstva uručili su Caritasu kako bi njegovim štićenicima uljepšali Božić. Sinjani su podržali ovu akciju kupivši sve kolače koji su bili pripremljeni te tako i sami pokazali svoju humanitarnost. Uz prodaju kolača framaši su sudjelovali i u ukrašavanju božićnih jelki na crkvenom oltaru. 

Ana Librenjak, Frama Sinj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frama Metković organizirala je prodaju  kolača i božićnih čestitki. Marljivo su stajali za svojim štandom koji je vrlo brzo bio gotovo prazan, a sav prihod od prodaje dan je u humanitarne svrhe.

Frama Metković

U organizaciji Frame i OFS-a Podbablje, Savjeta mladih općine Podbablje, Župnog ureda Podbablje te Katoličke udruge Lovret prve nedjelje došašća započela je karitativna akcija pod nazivom “Radost darivanja”. Ova tradicionalna karitativna akcija trajala je cijelo došašće. Mladi su prikupljali razne prehrambene namirnice kao pomoć socijalno ugroženim mještanima Podbablja. Prodavali su i čestitke koje su izradili sami framaši, a održala se i prigodna sveta misa te druženje sa starijim i nemoćnim osobama općine Podbablje. Vrhunac svega bio je veliki humanitarni koncert koji se održao u crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama uoči Božića.

Frama Podbablje

Sve ove humanitarne akcije samo su mali pokušaj framaša da drugima prenesu barem djelić onoga što su sami primili od Boga. I doista, nesebično darivanje u svijetu koji gleda samo sebe znači veliku ljubav i veliku milost. Framaši ovime možda nisu popravili sve ono loše, možda i nisu otklonili sve zlo, možda i nisu obrisali sve suze, ali su svojim malim djelima učinili velik korak prema boljem društvu. Nikada ne smijemo podcjenjivati sebe i svoju snagu i ne smijemo zaboravljati da Bog ima samo naše ruke.

frama 2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.