Iskreno čestitanje Božića po putu

Na početku, želio bih se ispričati svim čitateljima Frama portala, zbog dužeg nepisanja moje kolumne. Iako zakašnjela, nadam se da će vas ipak potaknuti na razmišljanje.  Želio bih ovom kolumnom osvijetliti jednu sferu vremena Došašća, a tako i Božićnog vremena, a to je čestitanje.

Ne bih govorio o slanju čestitaka i brojnih SMS-ova o kojima nemam nikakvo loše mišljenje, ali smatram da o toj temi svi ionako bar ponešto znamo (uviđajući važnost iskrene krilatice: Sretan i blagoslovljen Božić i nova (2013.) godina) i samo to činimo.

Želio bih se osvrnuti na čestitku po putu, ako je mogu tako nasloviti, ali za početak evo malo sadržajnog uvoda. Vjerojatno smo i ovog Božića barem jednom bili u nekom dućanu, što radi razgledavanja, što radi šetnje, što radi kupovanja. Pitam nas: Kako smo izašli iz trgovine? Korak dalje sigurno smo susreli, sigurno ćemo susretati neko poznato, drago, neko manje drago lice. Pitam nas: Kako ćemo ga pozdraviti? Što ćemo mu reći na odlasku? Škola je završila zajedno s fakultetom, a poneki poslovni ljudi uzimaju koji slobodan dan. Pitam nas: Kako smo pozdravili svoje kolege, svoje profesore i profesorice? Mogli bi ovakvim donošenjem primjera doći i do još kojih, ali mislim da je ovo sasvim dovoljno da postavimo ono bitno pitanje, a to je: Kako pozdravljamo jedni druge u ovo Božićno vrijeme?

Mislim da možete naslutiti kakav bi trebao biti vaš pozdrav, kakva bi trebala, bolje rečeno, biti naša čestitka. Pri izlasku iz dućana, susretajući poznate nam osobe, odlazeći iz škole, s fakulteta ili posla trebamo jedni drugima čista i otvorena srca zaželjeti SRETAN BOŽIĆ! Možemo dodati još neki ukras ukoliko on odražava našu iskrenu čestitku, dapače.

Taj naš Sretan Božić tako postaje sretan Božić onome kome od srca čestitamo. Tako potvrđujemo svoju pripadnost Kristu kojeg želimo darovati drugima; tako dajemo pečat našemu dočekivanju i življenju Božića prije 25. prosinca, na dan 25. prosinca i sve dane nakon Božića kada traje Božićno vrijeme; tako blagoslivljamo shoppingholiju vremena i sl.

Božićno vrijeme će potrajati i duže, u svakom našem pozdravu iskrena srca te susretu s ljudima u bilo koje godišnje doba.

radost

Marija je nosila Isusa Elizabeti, a nije ga nosila samo za i zbog sebe, već zbog sviju nas, i, kako bi rekao fra Emanuel Hoško, evo na takav Božić potičem i sve nas čitatelje, Framaše i sve drage nam prijatelje. Danas, sutra, prekosutra, pri izlasku oživite Betlehem, oživite Greccio i donesite Božića i Sretan Božić jedni drugima!

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I 2013. NOVO LJETO!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)