Naš Domovinski rat je čist!

Nacionalni ponos

Samo jedan dan nakon izrečene oslobađajuće drugostupanjske presude na Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine bivše Jugoslavije u Den Haagu generalima hrvatske vojske Anti Gotovini i Mladenu Markaču još uvijek se suočavamo sa snažnim emocijama. Pratim, dragi framaši, vaše statuse i komentare preko facebooka i vidim da i vi dijelite te emocije i nacionalni zanos.

Vlado kaže: „Danas sam vidio puno osmijeha na licima ljudi. Eh da ovo oće potrajat! :)“, a jedna Ana: “Mnogo može žarka molitva pravednikova.” Frama sveti Mihael Dubrava je stavila status: „Radostan je ovo dan za sve Hrvate. Bože, hvala Ti!“, a Antonija: „Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Hvala ti Boze!!! 😀 ♥.“ Marta je čak i u katedrali uslikala generale i uz fotografiju napisala: „kraj generala na misi, zajedno u zahvaljivanju dobromu Bogu :)“ Mnogi drugi su stavili linkove na domoljubne pjesme s youtube-a.

Što se to godilo jučer? Tko su ta dva generala? Što oni znače nama vjernicima, vama framašima? Želim vam ukratko dati odgovore na ova pitanja.

Mi smo narod jedan

Jučer smo ponovno osjetili jedan zajednički nacionalni osjećaj radosti zbog zadovoljstva ovom oslobađajućom presudom. Ponovno smo osjetili što znači biti jedan narod. Ponovno smo osjetili da smo Hrvati. I taj nas je osjećaj povezao jer smo kao narod Hrvati 1991. bili vojno napadnuti i prijetila nam je i zajednička nacionalna propast, a slijedećih pet godina je prijetila i smrt svakom pripadniku našeg naroda Hrvata. Mnogi naši rođaci, vaši djedovi, očevi, stričevi i ujaci poginuli su braneći naše pravo na slobodu. Mnogi branitelji, te njihovi zapovjednici i generali, a i tadašnji političari poveli su hrabro naš narod u obranu. Oni su obranili naš narod Hrvate, a time i vas i mene.

Sve nas češće političari u svojim govorima nazivaju samo građanima i građankama Republike Hrvatske, a time kao da zaboravljaju da smo prvotno pripadnici naroda Hrvata, dakle Hrvati i Hrvatice. I ustav Republike Hrvatske našu državu definira kao nacionalnu državu hrvatskog naroda i državu pripadnika autohtonih nacionalnih manjina. Temelj Republike Hrvatske je narod Hrvati. General Markač je jučer na Trgu bana Jelačića uzviknuo: Živio hrvatski narod i hrvatska domovina zauvijek!“

Na današnji dan prije 21 godine, dan uoči pada grada heroja Vukovara, 17. studenoga 1991. godine, papa Ivan Pavao II u Vatikanu javno je pozvao na molitvu za mir u Hrvatskoj tražeći poštovanje prava svakog naroda na mir i vlastiti put, a naš kard. Bozanić jučer je u svojoj propovijedi u zagrebačkoj katedrali rekao: „Udaljiti se od naroda i njegova osjećaja rađa tragediju i malodušje.“ I mi se osjećamo dijelom tog svog naroda, a zajedno s pripadnicima ostalih naroda smo i građani Republike Hrvatske.

Generali Gotovina i Markač članovi su našega naroda i građani Republike Hrvatske koji su bili među onim hrabrim ljudima koji su riskirali svoj život za slobodu. Ta su se dva generala časno priključila Hrvatskoj vojsci i hrabro proveli svoj dio vojno-redarstvene operacije Oluja 1995. kojom je oslobođen veliki dio Hrvatske. Njihov je vrhovni zapovjednik bio predsjednik dr. Franjo Tuđman čija je politika bila pomirenje domovinske i iseljene Hrvatske, pomirenje svih hrvatskih staleža. I naši generali su zajedno sa svim hrvatskim vojnicima rasli u tom ozračju pomirenja među Hrvatima.

Pomirenje svih Hrvata

Upravo to ozračje pomirenja prema svim Hrvatima pokazali su jučer i generali Gotovina i Markač kad su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića zahvalili svim službenim institucijama u Hrvatskoj, pa i instituciji Predsjednika države, makar je generala Gotovinu prošli predsjednik lišio čina generala i učinio mnoge nepropisne radnje kojima je otežao njihovu obranu. Generali su pružili ruku svim političarima, a pošli su i na primanje samom sadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske.

U zagrebačkoj katedrali pomolili su se na grobu bl. Alojzija Stepinca koji je također trpio nevin u zatvoru i mučenički je otrovan i ubijen od strane komunističke vlasti. Bl. Alojzije je postao simbol i snaga našim očevima i majkama koji su trpjeli teror i zlo komunizma. I upravo nakon što su se pomolili na njegovom grobu i dobili blagoslov kardinala Bozanića, pošli su na primanje sadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću koje je i sam bio član Komunističke partije, a njegov je otac vršio razne visoke službe unutar te partije.

Unatoč tome general Gotovina je dao podršku predsjedniku kad je izrekao važnu rečenicu: „Naš domovinski rat je čist. Naš domovinski rat pripada povijesti, našoj povijesti. On je temelj na kojem gradimo i ono što će biti naša budućnost. Ona pripada nama, ona ovisi o nama. Mi smo s vama i imate našu potporu.

Zahvala Bogu

Makar je predsjednik pozvao generale da dođu u 18 sati na Pantovčak, morao je dva sata čekati sa svojim protokolom, jer su generali prije odlaska na Pantovčak pokazali da im je važnije prisustvovati svečanoj svetoj misi zahvalnici u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio kard. Bozanić. Time su se prvo zahvalili dragom Bogu na slobodi, a i Crkva je pokazala da stoji uza generale i narod, te da smo svi kao vjernici zahvalni Bog što je uslišio naše mnoge molitve. Veliki je znak to životno povjerenje u Boga i pobožnost koju su pokazali generali. I ja sam posebno sretan i zadovoljan na podršci koju su hrvatski biskupi dali hrvatskim braniteljima i svim vjernicima koju su željeli noć uoči presude bdjeti i moliti u katedrali i pozivima u svojim biskupijama na post i molitvu za pravednu presudu. Uključivanjem u molitvu ljudi su pokazali koliko vole i žele moliti.

Kardinal Bozanić dočekao je generale pred katedralom, a u propovijedi je istaknuo: „Znam da vas je ta žrtva pročistila i unijela novo svjetlo u vaše živote.“ Time je pokazao na njihov osobni duhovni rast kroz žrtvu i križ koji su nosili. Do sada su generali pokazali svoju staloženost i mir, ne prozivajući nikoga za svoju nepravdu. Na tom primjeru i mi možemo učiti.

Povijest i budućnost

Ovaj put smo još za života dočekali nacionalnu pravdu, a ne poput Zrinskih i Frankopana, poput bl. Alojzija Stepinca tek nakon smrti. Nismo poput sjevernoameričkih indijanskih plemena i australskih aboriđana morali čekati stotine godina da bi se našem narodu iskazala pravda.

Ovaj jučerašnji događaj je važan za nas Hrvate i za vas framaše Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame. Strancima izvan Hrvatske ovo slavlje i ovi događaji će biti samo jedna kratka vijest i neće nas razumjeti. Ne trebamo više ničiju potvrdu za svoju pobjedu i obranu od agresora. Sami trebate znati tko ste i što je vaša domovina. Kako je rekao dr. Franjo Tuđman: „Imamo svoju Hrvatsku. Naša je i biti će onakva kaki je sami želimo. I nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude.“

Svoje jučerašnje riječi sa zagrebačkog Trga bana Jelačića slobodni i nevini hrvatski generala Ante Gotovine je rekao i vama framašima: Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je Oluja u ratu. Ovo je pravna oluja. Pobijedili smo. Ovo je točka na i. Rat pripada povijesti. I okrenimo se budućnosti svi zajedno. (…) Budućnost je pred nama. Budućnost je u našim rukama.„

 

2 Comments

  1. Prva kolumna koja nema pitanje u naslovu. I ne treba. Previše je toga bilo dovedeno u pitanje (nepravedno) u našoj povijesti.

    Bravo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)