“Ti si Ljepota” – Franjevački Hod 2012 [FOTO]

Kako riječima opisati osjećaje koji navale kada kao jedno pred porcijunkulom čekamo jedinstveni trenutak potpunog oprosta? Kako izreći radost i veselje srca i duše dok korača ulicama grada Asiza? Kako predočiti djelić atmosfere sa sedmodnevnog hodanja po lijepoj našoj? Nešto je to što svaki framaš treba doživjeti i iskusiti, Ljepota je to koju treba otkriti, Ljubav je to koja daje mir.

Ovogodišnji Franjevački Hod Osječkog područja započeo je u Vukovaru, odakle smo se uputili prema najistočnijem mjestu naše zemlje – Iloku, koji je bio konačni cilj što se Hrvatske tiče, a, dakako, nastavak je uslijedio u Italiji gdje smo imali prilike koračati stazama kojima je koračao sveti Franjo; posjetiti neka od najznačajnijih mjesta njegova života kao što su La Verna, Greccio, Porcijunkula, sam grad Asiz

Ako niste nikada bili na Hodu vjerojatno vas zanima od čega se sastoji jedan dan; što je vrhunac; u čemu se krije to ispunjenje; ta duhovna radost; taj mir koji jedino On može pružiti?

Vrhunac je svakako Sveta Misa, a jedna od stvari koja već nakon nekoliko dana ponajviše nedostaje je zajedničko pjevanje… Zamislite Svetu Misu s 80-tak mladih, tijekom koje se pjeva sve što se pjevati može, a upravo svi ti mladih svojim prekrasnim glasovima hvale i slave Gospodina uz divne zvukove gitare. Samo taj dio je nešto fenomenalno, a još kad pridodamo najvažniji dio, euharistiju, gdje nam se Gospodin svaki dan iznova daje + zanimljive propovijedi i nagovori naših fratara, duhovnih asistenata i vrhunac postaje vrhunac u punom smislu riječi.

Prijepodnevni dio dana rezerviran je za hodanje, a svi silni kilometri ne mogu ništa protiv naše volje, hrabrosti, jakosti i čežnje za Gospodinom. Svaki žulj postaje nebitan, na umor se zaboravlja, sve prepreke se prolaze, i baš kao što atletičari neumorno preskaču prepone sa željom da što prije stignu na cilj, tako i mi duhovno ojačani koračamo uz pjesmu, ples i molitvu koja nas vodi prema našem cilju – Porcijunkuli.

Pet fratara, časna sestra, Čiko i područna predsjednica

Svako jutro se započinje jutarnjom molitvom, a nakon hodanja tu su nagovori i radovi u skupinama. Prilika da se s pojedincima upoznamo nešto više, popričamo o zanimljivim temama koje su na repertoaru taj dan, te obavimo zadatke koji su prvih dana bili u vidu skečeva. Svaki dan daje novu nadu, novu priliku kako bismo prišli nešto više obećanom Kraljevstvu.

Put u Italiju može biti i zanimljiv, jer, evo, jeste li ikada gurali bus na kat na Slovenskoj granici? Niste? I mi smo mislili da nećemo morati no obogatili smo se za još jedno iskustvo… Naizgled nebitan događaj još jednom otkriva koliko je zajedništvo važno. Kad se male ruke slože, sve se može! Zajedništvo, ljudi moji!

Prva stanica u Italiji je La Verna, mjesto gdje je sveti Franjo dobio stigme, provodio dosta vremena i eto već prve prilike uživo vidjeti tu okolinu, stijene, špilje, prekrasne poglede na Ljepotu Božjeg stvaranja. Toliko puno Njegovog djelovanja oko nas, u prirodi. Primijetimo li to? Jer sveti Franjo jeste… Tradicionalno, slijedi otkrivanje ovčica, a put dalje vodi prema bazilici Gospe od Anđela. Ostatak dana po Italiji predviđen je za potpuni oprost, obilazak Porcijunkule, hodanjem kroz grad Asiz u kojemu se nalaze bazilike svete Klare i svetoga Franje…

Osječko područje – zajednička na La Verni

Na pitanje – “Što je FRAMA?” u jednu ruku zapravo najbolji odgovor daje Franjevački Hod gdje svi bitni elementi dolaze do izražaja. Zanimljivo je kako se osoba pored svih sudionika uvijek osjeća kao kod kuće, kao svoj na svome, bez ikakvog straha od odbacivanja. Taj osjećaj dobrodošlosti, prihvaćanja, gdje možeš biti onakav kakav jesi nešto je prekrasno.

Mir koji pruža porcijunkula neopisiv je, vidjeti sve te mlade, pogotovo u Italiji, iz raznih krajeva, kako pjevaju, plešu i mole; vidjeti to jedinstvo iako smo svi različiti; biti prisutan dok svi stisnutim rukama molimo Oče naš, vidjeti brata i sestru u svakoj osobi pored; otkriti kako je Bog ljepota, mudrost, jakost i ljubav koja nam daje mir – sve je to neprocjenjivo. To je ona istinska radost, jedan od vrhunaca života za mladu osobu, to je događaj koji puni bateriju i daje snage za nastavak.

Najvažnije od svega toga je prenijeti taj duh kući, svojim domovima, u svakodnevnicu. Neka Hod živi i dalje u nama, što god je duže moguće, neka budemo oni koji će sijati Radost gdje god prolazili. Nije lak zadatak, no ne zaboravimo se sjetiti svetoga Franje koji je uz Gospodinovu pomoć polagao i najteže ispite.

Ivica Janjić, Frama Bošnjaci

3 Comments

  1. “Kako riječima opisati osjećaje koji navale kada kao jedno pred porcijunkulom čekamo jedinstveni trenutak potpunog oprosta?” 🙂
    Ovaj Hod je bio tako bogat, prekrasan, protkan Njegovim blagoslovom, zajedništvom,smijehom,novim poznanstvima, pjesmom, žrtvicama, nakanama… Zasadili smo Ljepotu u našim srcima, sad ju treba zaljevati molitvom, snagom i hrabrošću kako bi rasla i kako bismo ju podijelili s drugima 🙂
    “Sretan sam jer vjerujem u to” 😀

  2. meni je ovo bio prvi franjevački hod od kad sam u frami i mogu reći da sam jako sretan zbog toga jer ko kad malo djete nešta čeka da dobije tako sam i ja sretan što sam dobio prvu priliku za ovaj hod tako da mogu reći još jednom velika hvala osiječkom područnom vijeću i mojoj dragoj ovčici bez čijeg pristanka ne bih ni mogo ići a to je fra robert čibarić i zato živimo ljepotu koju nam je BOG svima darovao u zajedništvu sa drugima i budimo svijetlo i podrška svima koji žive s nama MIR I DOBRO FRAMA PRIVLAKA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.