Sv. Antun Padovanski

Današnji svetac po rodu Portugalac, rođen u Lisabonu oko g. 1195., ipak je općenito poznat kao Padovanac jer u tome gradu ostade najživlja uspomena na njegov apostolski rad i jer u njemu svetac nađe svoje posljednje počivalište. Njegov grob u veličanstvenoj bazilici, zvanoj »il Santo«, i danas je cilj neprestanih hodočašća. Štovanje sv. Antuna u Katoličkoj crkvi tako je rašireno i tako općenito da predstavlja pravi religiozni fenomen.Božji narod štuje sv. Antuna naročito na tri načina:1) Slaveći njemu u čast utorke. To je zato što je svetac bio pokopan u utorak 17. lipnja 1231. i što se toga dana dogodilo više velikih čudesa.2) Noseći uza se njegovu medaljicu, sličicu ili kipić. Važno je napomenuti da to ne smijemo smatrati nekom amajlijom jer bi to bilo praznovjerje. Želimo li u pravom duhu to prakticirati, onda nas mora podsjećati na sveca da mu se s pouzdanjem utječemo, a ne kao da sama medaljica ili slika ili kip može izvesti neko čudo ili očuvati od kakve nesreće.

3) Darivajući za kruh svetog Antuna u korist siromaha. Čini mi se da je ta praksa danas najodličniji način štovanja sv. Antuna jer njome pomažemo siromasima, činimo stvarno djelo milosrđa i bratske ljubavi, što je pred Bogom veoma vrijedno. Postanak te prakse pripisuje se čudu po zagovoru sv. Antuna. Neka je majka po njegovu zagovoru zadobila milost da joj je oživjelo dijete koje se bilo utopilo u nakapnici za kišnicu. Dok je molila za čudo, obećala je da će u korist siromaha dati toliko kilograma žita koliko je dijete teško.

Sv. Ante je svu svoju snagu pri obraćanju grješnika  crpio od Boga vanrednim načinom, zato u meni i budi lijepe osjećaje i urezan mi je u srce kao najdraži svetac.

Trinaest utoraka jedan za drugim nestaju brzinom kao bijeli oblaci na nebeskom plavetnilu. Vjerujem da sv. Ante ovih dana ima jako puno “posla”. On vjerojatno stalno moli. Moli pred Božjim licem za velike i male, za sitne i za krupne potrebe svih nas koji mu se s povjerenjem obraćamo i vapijemo za pomoć u ovoj suznoj dolini. Vjerujem da će naš prijatelj sv. Ante i za ovaj svoj nebeski rođendan ispuniti i naše tihe, ali vruće želje framaša, i da ćemo mu opet moći beskrajno zahvaljivati.

Anita Kosor, Frama Meterize – Šibenik

 

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)