Povijest Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame

Primorsko-istarsko područje broji četiri Frame od kojih se tri nalaze u Rijeci- Frama Trsat, Frama Žabica i Frama Krnjevo, a jedna u Puli- Frama sv. Antun.

Što se broja obećanika tiče, naše područje broji ih ukupno 60, od kojih Frama sv. Antun –Pula ima 14, Frama Krnjevo 10, Frama Žabica 10 te Frama Trsat 26. Svaka Frama ima i simpatizere te primljenike, ovisno o Frami, a sveukupno sa simpatizerima, primljenima i obećanicima naše područje broji otprilike stotinjak Framaša

Formacija

Što se Formacije tiče, izglasali smo kao skupština jednomjesečni zajednički novicijat Frama Grada Rijeke, te redoviti jednomjesečni dodatni mjesni susret novicijata za primljenike.

Specifičnosti u područnom bratstvu te život u crkvi i društvu

  • Susreti Frama Grada Rijeke (FGRi)

– zajedno smo se okupiljamo na susretu 3 – 4 puta godišnje te kroz rad po grupama, molitvu i  kreativnu igru   nastojimo se svi zajedno bolje upoznati bez obzira kojem mjesnom bratstvu priadamo

  • Područni duhovni kapitul u Rovinju (jesen 2011.)
  • Mjesna škola animatora na Košljunu (30., 31. ožujka i 1. travnja 2012.)
  • Područni susret ( 21. travnja 2012.)
  • FGRi na Trsatu (06.svibnja 2011.)

Od ostalih specifičnosti izdvojio bih karitativne akcije Frame Trsat tj. nošenje potrebnih namirnica 20 gladnih obitelji svaki mjesec i posjet domovima svaki mjesec također (Duševna bolnica Lopača, Centri za Rehabilitaciju te razni domovi i udruge). Što se tiče dr. aktivnosti  Frame Trsat izdvojio bi početak Glasnika Velikoga Kralja gdje okupljamo djecu i mlade od 1.-8. razreda osnovne škole.

Također važno je napomenuti i aktivnost Glasnika Velikoga Kralja na Frami sv. Antun- Pula, od kojih mnogi s vremenom prijeđu i u Framu, a okupljaju mlade osnovnoškolce od 6.-7. razreda.

Tu su još i susreti zborova franjevačke Provincije sv. Jeronima gdje redovito naši Framaši iz Pule i Krnjeva nastupaju.

Od ostalih aktivnosti tu je još ,, Živi križni put ´´ kojeg priprema svake godine Frama Krnjevo, a ove godine, druge za redom se inicijativa podigla i uspjela na otvorenom na razini Grada Rijeke.

Frama Žabica redovito se okuplja na kreativne radionice

Ove smo godine osnovali i Zbor FramaGrada Rijeke, koji se redovito okuplja i animira različite mise, koncerte, nastupe i sl.

Tu su još mnoge druge aktivnosti, ali zaista važno je reći da se kao područje, a posebice tj. prvenstveno mjesna bratsva dokazujemo i trudimo pokazati široki spektar onoga što Frama može i nudi.

Uza sve to svoje bratske odnose produbljujemo gotovom svakodnevnim druženjima

– Kao Frame Grada Rijeke nastojimo se što više uključiti u našu Mrežu katolika Grada te tako doprinjeti svjedočanstvu nas kao mladih katolika i Framaša.

Život s OFS-om

Naša mjesna bratstva su u veoma dobrom odnosu sa Franjevačim svjetovnim redom. Gotovo svako Područno vijeće bilo Frame bilo OFS-a dotakne se ove teme i to uvijek s pozitivnim stavom. Trudimo se zajedno (napose je to prisutno u OFS-u u Rijeci) ostvariti dublji kontakt s našom ,, starijom´´ braćom te tako uz bratske animatore biti uvijek u toku, makar minimalnom, s njihovim planovima kao i obrnuto. Trebali bi više raditi na animiranju framaša za OFS, tj. ostvariti jače onaj Framaški PUT POZIVA.

Duhovni asistenti

Kada smo kod duhovnih asistenta, važno je naglasiti da smo ove godine službeno dobili potvrdu tj. odobrenje naših područnih duh. asistenata, a to su

–              fra Tomislav Hrstić, OFM (Frama sv. Antun-Pula)

–              fra Žarko Lucić, OFMcap ( Frama Žabica)

Franjevački hod 2012.

– ovogodišnja ruta hoda je po Gorskom Kotaru gdje Framaši našeg područja svjedoče Krista, a ruta je Rijeka- Krasica – Zlobin – Mrkopalj – Stara Sušica – Ljubošina – Ogulin – Asiz, u iznosu cca do 120km

 

Filip Polegubić, područni predsjednik Primorsko-istarskog područnog bratstva Frame

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)