Povijest Osječkog područnog bratstva Frame

Veselim koracima sve smo bliže obljetnici 20 godina Frame u Hrvatskoj. Za vas donosimo povijest naših područnih bratstava.

Osječko područno bratstvo broji  17 mjesnih bratstava, od čega su dva u osnutku te su ove godine po prvi put imali primanja u Framu. Duhovni asistenti ovih bratstava pripadaju trima objedinjencijama – OFM, OFM Conv i TOR te se nadamo da će uskoro naše bratstvo obogatiti i pokoja „kapucinska“ Frama. Bitno je i spomenuti da čak 7 bratstva kojima su duhovne asistentice sestre sv. Križa.

Naše bratstvo, iako po broju mjesnih bratstva jedno od većih, prilično je povezano, pa je nezamislivo da proslava mjesnih obećanja nekog bratstva prođe bez velikog broja framaša iz drugih mjesta. Osim na obećanjima okupljamo se i na područnim susretima kao što su duhovni kapitul, škola za animatore, skupština, seminar za voditelje formacije, Franjevački hod te ove godine po prvi put će se održati i rekreativni susret našeg područja.

Od susreta Franjevački hod je svakako najiščekivaniji. Svake godine prijave su sve brojnije, a ljudi se s njega vraćaju sve oduševljeniji. Franjevački hod je za nas nekako završetak jedne godine i početak nove, mjesto i vrijeme kada framaši, a time i njihova mjesna bratstva skupljaju snagu za novu godinu. Iskustvo Hoda se zatim produbljuje kroz školu animatora te nakon toga i područni kapitul.

Trudimo se surađivati i s OFS-om kroz razne akcije koje imamo u mjesnim bratstvima, zajedničke susrete te odlascima na zavjete, odnosno dolaske braće i sestara iz OFS-a na proslave obećanja.

U svakom slučaju, ovo područno bratstvo se ponosi sa svojih otprilike 450 članova (obećanici, primljenici i simpatizeri) koji žive u ovom svijetu, ali prepoznaju da nisu od ovog svijeta te to žele svojim životom i pokazati nastojeći po primjeru sv. Franje u svoja srca smjestiti Evanđelje, te iz tog srca Evanđelje prenijeti i drugima.

Mateja Đumić, predsjednica Osječkog područnog bratstva Frame

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.