Kad Frama Split postane jedno

Višenamjensko dvorište franjevačkog klerikata o. Ante Antića u Splitu, u nedjelju 20. svibnja, je postalo poprište nogometnih obračuna franjevačkih bogoslova i mladih iz triju splitskih bratstava Frame: Gospe od Pojišana, Gospe od Zdravlja i Sv. Obitelji. Uzavrela atmosfera kao u gladijatorskoj areni. Jedna lopta, a na borilištu po deset kršnih lavova koji je ganjaju, a tribine ispunjene uglavnom djevojkama koje nisu štedjele svoja grla. I pokojim manekenom koji se nije htio preznojavati. Iako rezultat nije bio najvažniji dio sportske nedjeljne večeri, zbog toga što je ovaj turnir bio popraćen peharima i plaketama, valja prepričati događanja s terena.

Prvu utakmicu su oko 20h započeli bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i mladi Frame Sv. Obitelji. Iako su fratri bili vidno nadmoćni veći dio utakmice, njihovi hrabri protivnici sa Sukoišanske se nisu predavali i držali su utakmicu neizvjesnom do samoga završetka. Kao pobjednici su izašli bogoslovi, ali ni Frama Sv. Obitelji nije s terena otišla pognute glave. Nagrađeni pljeskom s tribina su krenuli na zasluženi odmor do sljedeće utakmice.

U drugoj utakmici su snage odmjerile dvije Gospe – ona iz Centra – od Zdravlja i ona s Bačvica – od Pojišana. Dok su prvi već čekali nabrijani, Pojišanci su netom prije utakmice pristigli napunjeni Duha Svetoga kojega su primili na večernjoj misi u 19h na Pojišanu, što je jamčilo da s njihove strane neće biti grubosti. Izgleda da su i momci iz Frame Gospe od Zdravlja bili puni Duha Svetoga, tako da je utakmica prošla u fair-play ozračju. Valjda je to zato što će u nedjelju 27. svibnja slaviti svoja obećanja. Prvi dio poluvremena je bio bez zgoditaka, ali su se ipak s nekoliko sjajnih akcija istaknuli mladi u zelenim dresovima iz Gospe od Zdravlja. Valja napomenuti da bi svaka ta prilika bila zgoditak da Pojišanski mornari na golu nisu imali „hobotnicu“ Krešimira Ruića koji je svojim paradama i akrobacijama zasjenio i junaka finala Lige prvaka – Petera Čeha. I kad se činilo da bi koja lopta mogla izmigoljiti u nekoj rupi Krešinog gola, izmigoljili su Pojišanci i iz jedne blitzkrieg kontre matirali vratara Frame Gospe od Zdravlja. Oduševljenje na stadionu, navijači u deliriju. Ipak, do kraja su tzv. GoZovci uspjeli okrenuti i riješiti pitanje pobjednika prije kraja utakmice. I tako su u finalu igrale momčadi bogoslova i Frame Gospe od Zdravlja. No prije grande finalea, za treće mjesto su snage odmjerili poraženi iz prva dva dvoboja. Pobjedu su odnijeli mladi iz Sv. Obitelji, u inače vrlo tijesnoj utakmici koja je na trenutke sveprisutne ostavljala bez daha. Svakako, najzanimljiviji trenutci utakmice su se dogodili početkom drugog poluvremena kada je, za momčad Frame Gospe od Pojišana, u igru ušla – djevojka! Zrinka Magazinović je već pri prvom dodiru s loptom suparničkom igraču uvalila „tunel“ i podigla, ionako već uzavrelu, atmosferu na tribinama.

Atmosferu s finalne utakmice ne treba pretjerano dočaravati. Možda je jedna riječ dovoljna – ludnica. Dakako, ne ona iz susjedstva, već ona u pozitivnom smislu riječi. Kao i svaka utakmica, započela je molitvom na centru terena, a onda su momci krenuli u boj. Fratri su poveli u ranoj fazi utakmice i, time što su poveli, motivirali su protivnike da još pojačaju. Pritisak se isplatio i zeleni su poravnali rezultat. Ipak, bogoslovi nisu dozvolili iznenađenja i, predvođeni svemogućim Lazarom Pericom, došli su do prvog trofeja u prvom izdanju nogometnog turnira koji bi trebao postati tradicija u gradu pod Marjanom. Uz polijevanje jeftinim pjenušcem (za svjetinu – šampanjcem), podigli su pehar i započelo je slavlje. Na kraju valja spomenuti i da je izuzetno besposleni sudac bio Jure Maleš, a da su nas svojim voditeljskim sposobnostima intrigirali Antonija Malenica, Marin Mićunović „Mćnvć“ i Marija Puljić koja je pobjednicima uručila pehar.

Svi su slavili pobjedu jer, iako su pobijedili bogoslovi, najveću je pobjedu ipak odnijela čitava splitska Frama i franjevačka obitelj koja se još jednom ujedinila u Kristu i pokazala festival bratske ljubavi i razumijevanja. Ovom večeri dana je naznaka da će se u budućnosti u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj vjerojatno događati velike stvari u izvedbi – koga drugog već – Franjevačke mladeži.

M. Š.
FOTO: Marija Puljić

1 Comment

  1. Svako vam dobro i samo naprijed tako:)
    Čestitam vam svima koji ste sudjelovali u realizaciji ovog događaja predvođenog Kristom:)
    Neka vas sve Bog blagoslovi i neka po vašim životima bude proslavljen!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)