Scenski prikaz Muke Gospodnje i 8. planinarski križni put

Scenski prikaz Muke Gospodnje održao se 30. ožujka u  samom centru grada. Događaj je započeo scenom Posljednje večere i Getsemanskog vrta na trgu Riječke rezolucije, nakon čega se radnja preselila na Koblerov trg gdje je započeo Križni put prema katedrali sv. Vida. Scenski prikaz završio je Isusovim raspećem i smrću na Križu (pred katedralom), nakon čega je naš nadbiskup msgr. Ivan Devčić u katedrali predvodio sv. misu, koju su animirali mladi iz zajednica.

Drugi dan, u subotu, 31.ožujka održao se osmi planinarski križni put koji je započeo u 13.30 sati ispred katedrale sv. Vida, gdje je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predmolio kratku pobožnost.

Potom smo krenuli riječkom Kalvarijom, preko sv. Katarine i Veloga vrha do crkve Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi, gdje smo slavili sv. Misu u 18,00 sati. Kratki odmor je bio kod kapele Sv. Katarine, gdje su nas dočekali župljani Župe Sv. Luke s okrjepom i osvježenjem. Putem se na postajama molila pobožnost križnoga puta uz pratnju korizmenih pjesama.

Sudjelujući prvi put, u oba događaja, mogu reći da je to jedno drugačije iskustvo koje treba svatko doživjeti. To je iskustvo koje nas uvodi dublje u otajstvo Muke Isusove i križa.

Ne znam jesam li vam uspjela dovoljno predočiti kako je izgledao križni put jer mislim da na svakog pojedinca djeluje drugačije, ali znam da bi se prolazeći kroz postaje trebali sjetiti svojih teških trenutaka i slabosti. Tko nam je uvijek pomogao?! On, uvijek pored nas, a mi ga i ne primjećujemo svaki put. Okrenemo li se, osjetit ćemo Njegovu prisutnost. On je tu radi nas!

Mislim da su u današnje vrijeme potrebni istinski svjedoci vjere, kako je to i poručio naš nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

I za kraj, hvala dragom Bogu koji nas je sve okupio!

 Lorena Grdinić, Frama Rijeka – Trsat

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.