Križni put za mlade na Ksaveru

Rijeka mladih neustrašenih srdaca izlila se ksaverskom Kalvarijom u petak, 30. ožujka, kako bi na poseban način, u sklopu inicijative Missio Metropolis, okrunila dotadašnje korizmene susrete zagrebačkog kardinala s mladima.

Tradicionalni Križni put za mlade svake se godine održava u petak uoči Cvjetnice i čini mi se, postaje sve posjećeniji i sve popularniji. Tako je i ove godine oko tisuću mladih Zagrebačke nadbiskupije sve svoje životne radosti i tuge, uspone i padove  predalo raspetom Kristu klanjajući se pred križem kojeg je blaženi Alojzije Stepinac 1937. godine nosio na hodočašće u Svetu zemlju. Taj je isti križ kroz cijelu korizmu hodočastio zagrebačkim župama te uvijek iznova podsjeća ljude, osobito nas mlade, koliko je važno živjeti u svjetlu evanđeoske poruke, unatoč poteškoćama koje pred nas stavlja današnje sekularno društvo. Podsjeća nas, također, da biti Kristov – uistinu nije lako, ali je najljepše! Blaženi Alojzije se ni u jednom trenutku nije odrekao svoje vjere i upravo se tako ni mi ne smijemo u svojim svakodnevnicama sramiti Krista, jer znamo da se tada ni On neće posramiti nas pred Ocem svojim.

Pobožnost križnoga puta predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, a obogatile su je mnoge zajednice mladih i predstavnici arhiđakonata, kako samim sudjelovanjem, tako i čitanjem postaja. Među takvima se našla i Frama zagrebačkog područja pa su nas na taj način Danijel Cvetko (Frama sv. Mihael) i Anita Jerković (Frama LBM) ne samo predstavljali, već i sabrano uveli u razmatranje sedme postaje čitajući razmišljanja Majke Terezije o Isusovom drugom padu pod križem. Naš hod od postaje do postaje dodatno je uveličao Nadbiskupijski zbor mladih, ali i svi ostali koji su se pridružili slavljenju Gospodina kroz pjesmu.

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke doniralo je svijeće koje su se te večeri prodavale kako bi se potpomogla akcija ”Jedna kava za mog prijatelja” u sklopu nedavno osnovanog fonda ”Mladi za mlade”.

Svjetlo svijeća u rukama mladih obasjalo je noć Žalosnog petka baš onako kako je Isusova smrt na križu pobijedila grijeh i njegovo nam Uskrsnuće donijelo vjeru i nadu u Spasenje.

Nakon same pobožnosti križnoga puta, zahvale povjerenika za pastoral mladih vlč. Ivice Budinšćaka, kardinalovih riječi ohrabrenja te Božjeg blagoslova, nastavili smo druženje ispred crkve pokazujući kako zaista kroz zajedništvo želimo svjedočiti Božju prisutnost, beskrajno milosrđe i ljubav.

 

Lucija Stipić – Frama  Dubrava
Fotograf: Siniša Kanižaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)