Dani svete Klare

Od 16. do 17. ožujka 2012. g. (petak i subota) u našem samostanu održavat će se „Dani svete Klare“ kojima ćemo, nizom predavanja te svečanom Euharistijom, obilježiti 800. obljetnicu poziva sv. Klare i njezinih sestara.

Svake godine, 18. ožujka, mi, klarise, tradicionalno slavimo spomen posvećenja sv. Klare u Porcijunkuli i toga dana obnavljamo svoje svete zavjete. Stoga smo odabrale za središnju proslavu upravo dane najbliže tomu datumu.

 “Pospješujte svoj hod iz dobra u bolje“ (1PJa 32)

Ono što se u noći Cvjetnice 1212. g. zbilo u Porcijunkuli na stvarni i mistični način, želimo promotriti sada i na znanstveni način. Taj čin je nit vodilja svim predavanjima: ponajprije ćemo promotriti mjesto koje Klara zauzima u prvom hrvatskom izdanju Franjevačkih izvora, koje je značenje njezinih spisa danas i kako im valja pristupiti (fra Pero Vrebac); drugo predavanje (fra Nikola Vukoja) progovorit će o značenju Klarine tonzure: što je Klara postala činom rezanja kose; o tome što je proizašlo iz toga čina, tj. o novoj ženskoj redovničkoj zajednici koja se razvila oko Klare, progovorit će treće predavanje (fra Marko Semren, biskup banjolučki); već za života Klara se pojavljuje u hagiografskim djelima Tome Čelanskoga, što je prvi slučaj da se za života nekoga kanonizira: radi li se doista o priznanju Klarine svetosti i kako su Klaru shvaćali hagiografi za njezina života i poslije njezine smrti čut ćemo u četvrtom predavanju (fra Miljenko Hontić); peto predavanje (s. M. Tarzicija Čičmak) govori o tome kako se onaj prvotni Klarin čin na Cvjetnicu 1212. razvio u solidnu teologiju koju iščitavamo iz njezinih pisama; Klara nam je ostavila različite spise, među kojima je njezina Oporukaod velike važnosti jer nam prenosi cjelovitu Klarinu misao i karizmu; možemo reći da je njezina Oporuka sažetak njezina Pravila: o tome će progovoriti šesto predavanje (s. Renata Mrvelj); nismo mogli zaobići posljednje svjedočanstvo o Klari, Postupak proglašenja svetom, spis koji je u nas malo poznat, a pruža nam veoma stvarnu sliku o svetici i njezinoj zajednici Sv. Damjana: o tome će biti riječi u sedmom predavanju (fra Zvonimir Brusač); posljednje predavanje (Stjepan Lice) približit će Klaru našem vremenu: što ova svetica iz 13. stoljeća ima poručiti i pružiti našem vremenu?

s. M. Tarzicija Čičmak/ Klarise Zagreb

Plakat središnje proslave s programom događanja

1 Comment

  1. Nisam pojma imala da se tak nekaj događa:):)
    Ako ikako stignem doći ću barem na neko od predavanja a ako Bog da i Sv. Misu:D:D
    Hvala sestro!!!
    Ma Bog te blagoslovio!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)