Kardinal se susreo s mladima (Frame)

Na poticaj Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, tijekom ove korizme, pokrenuta je inicijativa „Misije u gradovima“. Tom inicijativom je zahvaćeno dvanaest europskih gradova: Zagreb, Barcelona, Budimpešta, Beč, Bruxelles, Dublin, Koln, Liverpool, Lisabon, Pariz, Torino i Varšava. Mnogi od nas se sigurno pitaju što će zapravo ta inicijativa u Europi.

Misionare gotovo uvijek povezujemo sa siromašnom braćom iz Afrike. Ali moramo biti svjesni da time gubimo bit kršćanstva. Trebamo sačuvati svoje dostojanstvo i širiti ljubav svoj braći ovog svijeta. Mi moramo bit misionari naše Crkve. Nađite malo mira, saberite se i upoznajte se s Riječju Božjom jer ćemo tako biti duhovno snažniji i ispunjeni Božjom svjetlošću te postati pravi misionari naše Crkve, a ova nas korizma posebno potiče na naše misijsko poslanje jer misija smo ti i ja, misija je naša Crkva.

Moramo otvoriti naša srca i biti svjetlost ovog svijeta. Samo tako možemo bit svjedoci Kristove ljubavi. „Nova evangelizacija upravo cilja na ljude i prostore do kojih je došla vijest o Isusu Kristu, ali koji često žive kao da Krista ne poznaju“ kazao je kardinal Bozanić. Ova kardinalova izjava jako dobro opisuje svijet oko nas. Zar ne živimo u svijetu punom mržnje, patnje, ratova, svađa… A Krist? Njega se često zaboravi. Ali On nas nije zaboravio. Ljubi nas i uvijek će nas čekati raširenih ruku. Trebamo otvoriti oči i srca i dopustiti Mu da nas ispuni Božjom milošću. Samo tako možete mijenjati svijet. Mijenjajući sebe. A vjerujte mi nema boljeg početka od puštanja Krista u život. I time ćete postati najbolji misionari naše Crkve.

Vratimo se sada na inicijativu. Susreti za mlade Zagrebačke nadbiskupije održavat će se tijekom pet korizmenih nedjelja u zagrebačkoj katedrali. Euharistijsko slavlje u 18 sati, s prigodnom homilijom i katehezom, predvodit će kardinal Josip Bozanić. Prvu korizmenu nedjelju 26. veljače animirali su mladi iz Zagorskog arhiđakonata i Frame. Na misi se skupio solidan broj mladih iz Frame koji su pri prinosu darova kardinalu Josipu Bozaniću darovali križ sv. Damjana.

Pred tim je križem, kao što znamo, 1206. mladi Franjo iz Asiza primio poziv da „popravi njegovu kuću“. „Živeći“ pod tim križem i mi smo pozvani oživjeti našu vjeru i biti misionari Crkve, kao što je učinio i sv. Franjo. Nadbiskup Bozanić u svojoj je propovijedi mlade potaknuo na više molitve i čitanje Evanđelja. Poručio im je da tijekom ove korizme svakodnevno čitaju Evanđelje po Marku i razmišljaju što im Bog tim riječima želi poručiti. Isto tako je govorio o važnosti djela milosrđa i ljubavi te kako moramo u svakome vidjeti Krista te imati otvorene oči za potrebe drugih.

Marko Barišić, Frama Zagreb – Dubrava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)