“Vi ste sol zemlje!”

„Vi ste sol zemlje! Vi ste svjetlost svijeta!“ (Isus)

Ove Isusove riječi tako snažno mi odzvanjaju u ušima, sagledavajući pesimistične i deprimirajuće medijske izvještaje o sadašnjosti i budućnosti Hrvatske.

Valja se zapitati kada Isus izgovara ove riječi ohrabrenja: u vremenu rimske tiranije nad njegovim narodom kada mu je oduzeta svaka vrsta slobode! Židovske lađe su potpuno potonule, a Rimljani, povezani s neprijateljima u redovima Isusovih sunarodnjaka, trljaju ruke misleći da su izvojevali pobjedu (čitaj: potpuno slomili duh naroda).

A onda, kada je narodom zavladalo beznađe, na scenu stupa jedan Čovjek iz naroda, jedan… istina, ujedno i pravi Bog, ali po svemu jednak sa svojim narodom, osim po grijehu. Jedan od tih grijeha je i beznađe koje nije od Boga. Od Njega je nada, krepost koja razlikuje one koji vjeruju da može biti bolje od onih koji ne vide mogućnost promjene niti u sebi, niti u drugima. I taj jedan Čovjek, između ostalih, budi narod riječima iz naslova ovog teksta. I narod uz Božje vodstvo spoznaje vlastite potencijale, svatko u sebi ono najbolje što ima, a što je zaspalo ili se nikada nije probudilo. U njima, a onda i po njima se događa promjena, život poprima smisao, sutrašnjica je blistavija.

Biti sol i svjetlo – poziv je koji Gospodin upućuje svakome od nas danas kada, unatoč svemu, možemo reći da živimo u slobodnijem društvu nego židovski narod prije dvije tisuće godina. No čini mi se da beznađa nema ništa manje danas nego onda pa nam se valja zapitati: vidim li sebe kao onog koga je Isus pozvao da bude promjena u ovom svijetu? Jesam li spreman poput sv. Franje poslušati taj zov i sebe, svoju obitelj, Crkvu i narod izvesti iz mraka, upalivši u sebi malo svjetlo nade? Želim li biti okus dobrote, ljubavi prema Bogu i čovjeku dok svijet pliva u bljutavom svijetu?

Svatko od nas to može biti! Ta, Isus je s nama! I želi svakome od nas reći: Čovječe, čega se bojiš? Zašto očekuješ da drugi mijenja svijet onakvim kakvim ga ti želiš umjesto tebe? Zar ne vjeruješ u mene i darove koje sam ti darovao da budeš promjena u ovom svijetu? Zar ne vidiš da imaš ono što svijet nema – ljubav! I što je najvažnije – nisi sam! Ja sam s tobom! A pogledaj oko sebe: svima govorim ovo isto što i tebi! Stoga, uhvati svoga brata i sestru za ruku i krenite; budite moje svjetlo u mraku ovoga svijeta! A svjetlo koje upalite u srca drugih ljudi, nitko više neće moći ugasiti. Ne bojte se! Ne bojte se!

Kol’ko vas ima, o Bože, kol’ko vas ima! Kol’ko vas iiiiiiiiimaaaaaaaaa, o Bože, kol’ko vas iiiiiiiiiimaaaaaaaa!

2 Comments

  1. ,,valja zapitati: vidim li sebe kao onog koga je Isus pozvao da bude promjena u ovom svijetu? Jesam li spreman poput sv. Franje poslušati taj zov i sebe, svoju obitelj, Crkvu i narod izvesti iz mraka, upalivši u sebi malo svjetlo nade? Želim li biti okus dobrote, ljubavi prema Bogu i čovjeku dok svijet pliva u bljutavom svijetu?˝- suuuper

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.