Frama BiH: I. Nacionalni seminar za voditelje formacije

Pod geslom ‘Duhom Svetim pozvani, svetim Franjom vođeni’ u franjevačkoj kući susreta Domus pacis u Međugorju 3. veljače 2012. je započeo 1. Nacionalni seminar za voditelje formacije. Na seminar, koji je organiziralo nac. povjerenstvo za formaciju, prijavljeno je preko 60 mladih iz različitih bratstava širom BiH, ali zbog vremenskih prilika na seminaru je sudjelovalo 37 pripadnika Frame iz sljedećih mjesnih bratstava: Brestovsko, Bučići, Busovača, Čerin, Čitluk, Fojnica, Gornja Dubica, Kiseljak, Kočerin, Kreševo, Lepenica, Međugorje, Mostar, Nova Bila, Posušje, Posuški Gradac, Sarajevo, Sivša, Široki Brijeg, Uskoplje, Visoko i Vitez. Osim mladih na Seminaru je sudjelovao i fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent, i fra Marijo Jurkovica, duh. asistent bratstva Frame Sivša.

Na Seminaru smo čuli tri predavanja. Definiciju Frame u Statutu Nacionalnog bratstva, važnost pojedinca u bratstvu, važnost povezanosti s FSR-om i mnogo toga drugog je dotakla u svome predavanju Josipa Vukoja, nacionalna predsjednica Frame u temi ‘Frama – tko, što, zašto?’ Drugo predavanje trebala je održati međunarodna vijećnica OFS-a (FSR-a) zadužena za Framu Ana Fruk, no zbog prekida prometnih veza sa Zagrebom njen dolazak je u posljednji trenutak otkazan. Njeno predavanje predstavila je Tanja Meljančić, nacionalna voditeljica formacije i predsjednica Frame Bosne Srebrene pod naslovom ‘Što je formacija i tko je voditelj formacije? Razdoblja formacije.’ Poslije oba predavanja uslijedio je rad po grupama sa završnim plenumom. Treće predavanje nosilo je naslov ‘Ljudska, kršćanska i franjevačka dimenzija formacije u Frami’, a održao ga je fra Josip Vlašić. Predavanje i popodnevni subotnji susret održani su u Majčinom selu pa su nakon predavanja sudionici seminara svoje vrijeme podijelili sa štićenicima dječjeg sela i momcima iz kuće Milosrdni otac u kojoj se liječe ovisnici. Tu večer svetu misu je predvodio fra Marijo Jurković. U nedjelju 5. veljače Ivana Vidović, iz FSR-a i Frame Sarajevo trebala je imati posljednje predavanje ’Živjeti u duhu bratstva’, međutim unatoč mnogim nastojanjima Ivana nije uspjela doći do Hercegovine. To je ujedno trebao biti zadnji dan seminara, ali nakon bezuspješnog pokušaja da se ode kući, sudionici seminara su u Međugorju ostali do četvrtka.

Sve te dodatne dane sudionici seminara su sami sebi organizirali. Uz mladenačku vedrinu, vrijeme je ispunjeno molitvom, biblijskim razmatranjima, euharistijskim klanjanjima, radnim akcijama, potragom za namirnicama, pripremanjima obroka, liječenjem bolesnih, sudjelovanjem u večernjem molitvenom programu u župnoj crkvi, radosnim, rasplesanim i raspjevanim susretom s međugorskom Framom, gostovanjem na radiju ‘Mir Međugorje’, posjetom zajednici Cenacolo, filmskim večerima, društvenim igrama itd. Neplanirano, ovaj prvi seminar je umjesto tri dana trajao sedam dana, pretvorivši se u nezaboravno iskustvo za sve sudionike seminara, a uz sve to i veliku duhovnu obnovu.

Adriana Drljepan, Frama Brestovsko (BiH)

5 Comments

  1. Marko hvala 😀
    Ma jok, nismo vas zaboravili, ali vremenske neprilike cine svoje :))
    Vidimo se mi vec negdje 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)